Време ли е за инвестиция в уиски

Алекс Морган, Джон Степек, Bloomberg

16:30 | 31 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Ако отпивате глътка шотландско уиски, където и да се намирате по света, можете да си спомняте сцени като тези. Защото шотландското уиски е неразделно от зашеметяващия пейзаж, от който се роди. И е лесно да се разбере защо за колекционерите му това става страст за цял живот. Но тя е страст, която идва с доста солидна цена.

И никъде не се усещате това повече от тук. Много от тези бъчви се оценяват по-скъпо от средно жилище. Някои от тях, над милион щатски долара.

Този склад е дом на колекция от бъчви, притежавани от някои от най-богатите лица от цял свят.

Това включва и кралски особи, което е подходящо като се има предвид, че се намира точно до имението Balmoral, любимата  резиденция на покойната кралица.

"Когато притежавате собствена бъчва, е като да се намираш в заграждението на собственика на конни състезания. Притежавате чистокръвен състезателен кон и нещо е живо и дишащо", казва Джеймз Макей, директор на Глобални частни клиенти в Diaego.

Интересът към уискито и посещаване на дистилерии като тази не са нещо ново. Това, което видяхме, е все по-силно насърчаване, особено чрез социалните медии и онлайн кампании уискито да се третира като инвестиция.

Историите за бутилки с малцово уиски достигащи до 145 хиляди долара едната вълнуват много хора.

Наистина ли е правилно да се третираме скоча като още една стока?

Уискито е секси. Добрите инвестиции обикновено не са секси. Със сигурност е възможно да се правят пари от колекционерски активи, но те не са ядрото на портфейла.

Въпреки онлайн шума, ясно е, че много колекционери от висок клас се интересуват повече от мерките за уиски, а не от мерките за бъдещата възвращаемост.