Чили на кръстопът: какъв е залогът?

Шери Ан, Bloomberg

15:48 | 31 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Намирам се в Сантяго, в Чили, една страна, която отдавна се смята за латиноамериканска история на успеха. С най-лявото правителство от половин век насам и икономика под натиск, Чили е на кръстопът. Ето какво е заложено на карта.

Репутация. 
От дълго време смятана за бастион на стабилност в един често неспокоен регион, инвеститорите са изтеглили повече от 50 милиарда долара богатство от масовите протести насам през 2019 г., а политиците отново се опитват да пренапишат диктатурата в конституцията. 
След като гласоподавателите с огромно мнозинство отхвърлиха първия проект миналата година, президентът Борич смекчи реториката за погребване на икономическия модел на свободния пазар.

Растеж. 
Чилийците са притиснати от двуцифрена инфлация и лихви. Чили е единствената страна в Южна Америка, която очаква свиване през тази година. Опасенията са, че регулациите на новото правителство ще затормозят допълнително отрасли като минното дело.

Бъдеще. 
Чили не само държи най-големите в света запаси от мед и литий, от решаващо значение за бъдещата световна енергетика, но вятърните и соларните й ресурси са в бума на възобновяемите енергийни източници.

Ако лявото правителство може да осигури стабилност за проследяване на огромния капитал, необходим за насърчаване на индустриите на бъдещето, това ще помогне да се реши дали Чили може да продължава да бъде инвестиционен любимец или просто да е поредната закъсала латиноамериканска икономика.