Д-р Поланд от Mayo Clinic: Не сме приключили с ковид, част 2

Д-р Грегори Поланд, директор на проучвания на ваксини в Медицински факултет, Мейо Клиник

13:30 | 5 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Значи казвате, че ние не сме се научили да живеем с ковид? Все още ли сме на този етап?

Връзката ни с ковид е дисфункционална - това е начинът, по който бих се изразил. Виждаме последици от само-саботаж. Знаем какво да правим.

Ако можехме да убедим хората да се имунизират, да се ре-имунизират, да носят маски на закрито с хора, които не са от тяхното семейство, бихме могли драстично да намалим, не напълно да предотвратим, но драстично да намалим последствията от него, тъй като в последната седмица хоспитализациите са се увеличили с 8%. Приетите в интензивно отделение заради ковид са се увеличили с 11%. Опитайте се да отидете на лекар в частна практика. Почти невъзможно е.

 

Но казвате, че тези варианти ще избягват имунизациите? Защо да се ваксинираме, ако това няма да помогне? Не трябва ли да отделяме повече време за лекарствата?

Определено има нужда да отделяме повече време и пари за терапията. Това е абсолютно задължително. Но каква е истинската стойност на ваксината? Тя повишава имунитета ви така, че ако се заразите, е много по-вероятно да се насочите към доброкачествената страна на инфекцията, т.е. да имате безсимптомен или лек случай. 

Ако не си направите тези ваксини и подсилващи ваксини, вероятността да се стигне до по-тежък случай е много по-голяма, ако се заразите.  

Например при смъртните случаи и приемането в интензивно отделение, от три до шест пъти по-голям е рискът ако не сте ваксинирани, отколкото ако сте ваксинирани и реваксинирани.