Линднер: Подобряваме енергийната инфраструктура със скоростта на светлината

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия

16:30 | 22 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Инфлацията. Не искам да коментирате ЕЦБ, но като чуете Кристин Лагард да казва, че инфлацията е основния приоритет, трябва да я намалим. Това добре ли е за вас?
 

Да, разбира се. Напълно подкрепям езика на ЕЦБ и нейните мерки. Това е основния ни приоритет – да намалим инфлацията. Има сериозни рискове за икономическото развитие, за хората и бизнеса, за инвестиционните условия. Така че наш фискален приоритет е да намалим инфлационните нива. Това е работа на ЕЦБ.

Но ние имаме нашата роля като германско правителство и правителства в Европа.

Значи като министър на финансите на Германия, това е най-важното в работата ви. Инфлацията. Така ли?

Това е начело в дневния ми ред не само сега, през декември. Когато бяхме домакини на срещата в Бон на Г-7, подчертахме, че намаляването на инфлацията трябва да ни е приоритетна задача. Това беше преди промяната в политиката на централните банки.

Смятам, че се доказа, че сме били прави.

Това е за инфлацията. Но има и ръст. Знаете, че има много спад там – в Германия, в краткосрочен план вероятно. Потенциално заради енергийната криза. Спиранията на тока. Газа. Тревожите ли се от рецесия като гледате германската икономика? Самият вие очаквате ли такава?

Тази година бе трудно, разбира се. Бяхме ударени от руската енергийна война поради твърде голямата ни зависимост от руски енергиен внос.

Да, това беше грешка.

Сега променяме политиката си. Подобряваме енергийната си инфраструктура със скоростта на светлината. Въвеждаме повече капацитет от ВЕИ в мрежата.

Кой да помисли, че Германия ще може да изгради нови LNG терминали за по-малко от 1г?

Направихте го.

Уверявам ви, това е най-добрия момент да се инвестира в Германия. Това е най-добрия момент да се купуват бундове.