Саудитски и китайски фирми подписват 34 договора за инвестиции, част 2

Айхам Камел, директор Проучвания Близък изток и Северна Африка, Eurasia Group

22:00 | 8 декември 2022
Обновен: 22:02 | 8 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Те дадоха да се разбере, че скоро няма да се откажат от поръчките за американско оръжие. Тази икономика е неизвестна за повечето хора. По-голямата част от отбранителната инфраструктура на Саудитска Арабия е купена от Америка и се поддържа от САЩ. От друга страна, отношенията с Китай са най-важните като обща търговия.

Абсолютно.

Тя е четири пъти по-голяма отколкото двустранните стокообмен със САЩ. Може ли да започне промяна в това отношение? Казахте, че няма да се промени, но забелязваме как китайските компании навлизат във военния сектор и в инфраструктурата на 5G. Може би само в периферията, за да изпратят сигнал на САЩ?

Саудитците искат диверсификация на военните доставки. Тя обаче не е насочена към Китай. Саудитците потърсиха и различни европейски производители.

Така че ще има малко повече от Китай, малко повече от Европа. Конкуренция определено ще има, но САЩ държи засега лъвския пай.

Дългосрочната картина може да се промени според нивото на американско-саудитските отношения.

Китай подобри отношенията с Иран. Те подписаха 25-годишен договор в най-различни области. Въпросът ми е докъде това е потенциална пречка за по-единна саудитско-китайска позиция?

Саудитците не могат да формират същите партньорства с Китай, каквито имат със САЩ. Китай не избира страни, както го прави САЩ.

Поне в последните 50г.

И по-важното, китайците искат да си продължат отношенията с Иран в енергийната сфера.

Позитивите от отношенията на Пекин с Техеран са лостовете, с които може да ограничи Иран по отношение на огромното количество петрол, което купуват от Страните от сътрудничеството в Персийския залив. По отношение на търговските отношения с тях.

Това помага на саудитците да убедят китайците да използват лостовете срещу Иран.

Разбираме, че първоначалната среща ще бъде със Саудитска Арабия, а след това ще се разшири. Ще има среща на върха на Китай и страните от Персийския залив. Какво очаквате от нея?

Първо, Мохамед Бин Салман подкрепя всички да работят повече с Китай. Той отнася по-голямата част от ударите, за да позволи на страните да проучват това задълбочено партньорство с Китай.

В краткосрочен план не вярвам да е по-различно от това, което се опитват саудитците – търговия и инвестиции. Може би военно сътрудничество в периферията, но без стратегически сделки.