Си Дзинпин се изправя пред най-лошата криза в управлението си

Лусил Лю, Bloomberg

17:14 | 2 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Китайският президент Си Дзинпин е изправен пред голяма дилема заради разрастващите се протести срещу ковид мерките в цялата страна.

Той има няколко възможности.

Бързо да изостави стратегията на нулев ковид въпреки очаквания ръст на смъртните случаи. Или да прекрати протестите.

Засиленото полицейско присъствие разчисти протестите.

Въпросът е как реагира правителството.

Минаха почти 3г откакто бяха въведени строги ковид мерки, локдауни и безкрайни серии тестове, които изолираха в голяма степен Китай от останалия свят.

Си заложи репутацията си на усилията да задържи смъртните случаи на минимално ниво в сравнение със Запада.

Но на някои граждани на Китай им омръзна и излязоха на улицата да искат промени.

Подобни многобройни и координирани протести като тези са нещо изключително рядко.

"Като цяло комунистическата партия на Китай подцени яростта на хората. Някои искат смята на комунистическата партия. Затова нещата са много по-различни отпреди. В много отношения ситуацията прилича на събитията от 1989г.", казва Алфред У от Националния университет на Сингапур.

Катализатор на протестите стана пожар в небостъргач в Синдзян. Появиха се спекулации, че заради ковид мерките пътищата за евакуация са били блокирани и че отново те са попречили на гасенето на огъня.

Много протестиращи бяха млади хора, на 20-30г, голяма част от тях – жени.

Протестите бяха не само срещу ковид. Те отразяват годините на натрупано недоволство заради социалните и икономически последици от стратегията на нулев ковид.

Според Алфред У политиката на нулев ковид е национална и не може да се промени.

"Недоволството обаче е много голямо и смятам, че някои местни власти ще приемат по-мек подход. Не съм обаче толкова сигурен", казва У. "Виждаме, че вестник People’s Daily излезе с поредица от статии за стратегията за нулев ковид и как се приема от Китай".

"Той настояваше за нулева толерантност в контрола на ковид. Това изобщо не е толкова сигурно, както по света. Той би трябвало да се тревожи съперници, които биха потърсили някакви грешки, които може да направи, за да го свалят от власт", казва проф. Пери Линк от UC Riverside.

Нивата на ваксиниране в Китай все още изостават от тези в други страни. Изключителното ползване на по-слабо ефективните китайски ваксини правя възрастното население уязвимо.

"Първо, трябва да увеличи броя на ваксинираните възрастни хора. Второ, трябва да разшири медицинските центрове за болни", казва Алфред У.

Китай обяви мерки, насочени към ваксиниране на възрастните хора.

"Трябва да поправим погрешните практики на пълни ограничения и да осигурим услуги за хората, за да отговорим на техните нужди", съобщи Ми Фенг, говорител на Националната здравна комисия в Китай.

Властите призовават за активно и бързо ваксиниране, особено на възрастните хора.

Засега цензорите са под пара, за да модерират интернет и да затруднят организирането на нови протести.