Джулиън Лий: ОПЕК иска петрол по-близо до $100

Анмари Хордърн, Джулиън Лий, Bloomberg

17:14 | 6 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

ОПЕК+ постигна сделка за орязване на производството с 2 милиона барела дневно и предизвика съпротивата на Вашингтон, защото демократите искат да укротят цените по бензиностанциите преди междинните избори. Джулиън Лий от Виена и Анмари Хордърн от Вашингтон с подробностите. Джулиън, какво се случва във Виена?

Джулиън Лий, Bloomberg: Изглежда на производителите не им харесва как изглежда пазара на петрол и начина, по който се движи. Те бяха силно притеснени от цени под 80 долара за барел и искат да са доста по-близо до 100 долара и действат в тази посока.

Бих искал да изтъкна, че това съкращение от общо 2 милиона барела дневно е тяхна цел, това е съкращаване на една цел.

Реалното намаление на производство, до което може да се стигне е по-скоро 800 – 890 хиляди барела дневно, защото много от държавите така и не достигат квотата си.

Дали това успокоява донякъде Белия дом?

Анмари Хордърн, Bloomberg: Точно това успокоява Белия дом и фактът, че това не са 2 милиона барела дневно по-малко на физическия пазар, което значи, че може и да има скок в цената, но тя постепенно ще се понижи.

Затова бих казала, че Белият дом не е в паника, но вероятно са раздразнени от факта как изглежда това, както и от избора на момента, които далеч не са идеални.

Моментът е такъв, че след пет седмици Джонатан ще седи до мен във Вашингтон и ще коментираме междинните избори и това, което някои наричат потенциален референдум за президентството. Това не вещае нищо добро за Белия дом само пет седмици преди изборите.

Освен това, картината не изглежда добре за администрацията поради факта, че един току-що санкциониран руски политик е начело на дипломацията в ОПЕК+ - заместник министър председателя Александър Новак присъства във Виена и седеше редом с принц Абдулазис докато Съединените щати смятат Саудитска Арабия за най-силния си съюзник в Залива.

Така че избора на момент и самата картина са крайно обезкуражаващи за Белия дом, не толкова евентуалната реакция на пазара.