Тръс и Куартенг защитиха минибюджета

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

12:00 | 30 септември 2022
Обновен: 14:36 | 30 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Британският премиер Лиз Тръс не се отказва от икономическата си програма, която накара BoE да направи мащабна интервенция на пазара за 72 млрд долара. Тръс се оправдава с войната на Русия в Украйна за хаоса на пазарите, който срина паудна. Тя каза пред БиБиСи, че нейното правителство е действало правилно. Финансовият министър Куази Куартенг също защити плана за 50 млрд долара необезпечени данъчни облекчения.

"Предоставяме план за растеж и с тези енергийни намеси искаме хората в цялата страна да бъдат защитени. Без ръст, няма да има публични услуги. Няма да се генерират приходи и данъчни приходи, за да се плати за тях. Затова минибдюжетът е критично важен", каза Куази Куартенг..

Рейтингът на опозиционната Лейбъристка партия расте и оценката й е на 20-годишен връх по одобрение на политическа партия, показва проучване на YouGov. Тя вече води с 13 пункта пред Консерваторите след срива на пазарите. Годишната конференция на британските лейбъристи е в неделя.

САЩ наложи санкции на 10 компании заради нарушение на иранското петролно ембарго, включително фирми от Китай, Хонконг, Индия и ОАЕ. Министерството на финансите каза, че санкциите са свързани с продажбата на ирански петрохимически продукти за стотици милиона долари до крайни потребители в Азия. Решението е част от мащабен план да бъде спряно финансирането на Иран, за да бъде принуден да се върне към ядрената сделка от 2015г.

Цял скелет на тиранозавър Рекс ще бъде продаден на търг от Christie’s в Хонконг през ноември и може да се продаде за 25 млн долара. Динозавърът, наречен Шен бе открит в Монтана и е на около 66 млн години. Ако се чудите дали имате място, Шен е дълъг около 13 метра и висок 5 метра. Теглото му е 4,4 тона. Christie’s казаха, че за Азия това е първият търг на скелет на този вид динозаври.