Morgan Stanley: Едва ли Европа ще продължи да внася руски газ след войната

Мартин Ратс, главен стратег Суровини, Morgan Stanley

13:00 | 30 юни 2022
Преводач: Силвия Грозева

Всичко това показва, че Европа все още има нужда от газ и прекъсването на доставките на руския газ не е възможно, без значение от коя страна. Чудя се дали с паниката, който всеки изпитва за енергийната криза, ще се окажем ли в ситуация на свръхпредлагане? Това е циклична суровина и ако времето се задържи такова, няма да ни трябва толкова много през зимата. Каква е вероятността да се случи нещо подобно?

Би се случило, ако си представим, че руските суровини отново потекат свободно, ако целият петрол и газ свободно се изнасят за Европа, тогава газовият пазар ще отслабне.

Но това не е така в момента.

Смятам, че ситуацията около Украйна разкри уязвимост в Европа заради зависимостта й от Русия. И в дългосрочен план това е нежелано, дори от европейска гледна точка.

Така че идеята Европа да продължи да доставя руски газ от дълги години, едва ли това ще се случи, дори и конфликтът да спре  да ескалира.

Права сте, ако ситуацията се промени, едва ли пазарите на тези суровини ще отслабнат.

Критичният въпрос за всеки, който иска да инвестира в Европа в следващите няколко месеца е дали ще има режим на енергията тази зима. И ако има, какъв икономически ефект ще има той? Можете ли да отговорите на този въпрос?

Вижте, историята не ни подсказва кой знае колко много. Често хората като мен гледат предишните цикли и търсят уроците на историята. Сега историята не подсказва нищо.

При петрола е трудно да очаква ситуация с режим. Понеже петролният пазар е наистина глобален и морският пазар на петрол свързва различни части на света доста ефективно така, че можем да пратим товари там, където са най-нужни. И това би избегнало всякакъв недостиг.

При газа обаче има неудобната вероятност да стане точно така.

Ако Русия не увеличи потоците оттук нататък, ще трябва да привлечете огромни обеми LNG за Европа. В същото време  ще унищожите страшно много търсене, така че едновременно ще имате много, много високи цени или някакъв режим.