Негропонте: Появиха се непредвидими последици от инвазията на Русия в Украйна

Джон Негропонте, бивш посланик на САЩ в ООН

12:54 | 17 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем с проблема с Финландия и Швеция. Ако наистина подадат молба за членство в НАТО и бъдат приети, какви ще са стратегическите последици?

Значително. Първо, това е чудесен пример за многобройните непредвидими последици от инвазията на Русия в Украйна. Руснаците влязоха в Украйна, за да попречат на страните да се присъединяват към НАТО, а ето на, стана точно обратното.

Второ, текноничните геополитически плочи в Западна Европа се раздвижиха. Преди имаше повече двойнственост по въпроса колко твърд трябва да е тонът към Русия. Дали е нужно да се предприемат такива отбранителни мерки като влизането на Финландия и Швеция в НАТО. В момента май няма съмнение в това.

Това е пълна промяна в мирогледа им. Както и в самата Германия, която смени мнението си. Преди не искаше да предоставя оръжия за Украйна, а сега ги дава.

Картината е съвсем друга.

Друга е картината и за нас. Сигурно и тази на Путин. Той не очакваше това като започна тази война. Обяснете ни от негова гледна точка, какъв е планът му да излизане от ситуацията и има ли такъв?

Това е наистина добър въпрос. Не съм сигурен, че знам отговора. Опциите му леко се свиха и станаха по-малобройни в светлината на последните събития. Украйна бе принудена да се защитава, САЩ и съюзниците им дават толкова много оръжия. Те записаха редица победи срещу руските завоеватели и в момента май възможностите за дипломация се стесняват, вместо да се увеличават.

Но не бих заложил на това, защото винаги трябва да търсим възможности за преговори. В края на краищата всеки конфликт в даден момент трябва да приключи с някакви преговори.