Нафтогаз очаква специални мита или сметки за руския газ за ЕС

Юрий Витренко, директор на Нафтогаз

11:00 | 3 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Виждате, че 2 европейски страни бяха отрязани от руския газ. Как очаквате да се развие ситуацията оттук нататък? Очаквате ли цяла Европа тази година по някое време да бъде отрязана или сама да си спре руския газ?

Не мисля, че би трябвало да очакваме пълно спиране на руския газ за Европа. Макар че искаме и други също настояват за пълно ембарго на природния газ, но това вероятно ще отнеме време.

По-разумно е да очакваме такава мярка като специални мита за руския газ или ескроу сметки. Ще има доста напрежения около доставките на природен газ. Но не бих очаквал първо спиране.

Е, да, Русия все още плаща на Украйна за транзита на този газ към Европа. Украйна готова ли е да пожертва милиарди долари, около 1,5 млрд долара, които получавате за транзита на газ?

Да, ако това може да спре войната. Защото щетите, които понасяме заради войната вече надхвърлиха 300 млрд евро. Това е 200 пъти повече отколкото получаваме за транзит на газ годишно.

Несравнимо е. Дори не можем да говорим за човешките загуби. Затова ако това ще спре войната, определено ще пожертваме тези приходи.

Но не искаме да жертваме приходи, ако това няма да промени нищо. Ако Европа продължава да купува руски газ, Русия просто ще пренесе потоците към други тръбопроводи като Северен поток-2 например, който е готов да бъде пуснат, но бе спрян заради санкциите.

Не бихме искали да се стига дотам, до едностранно спиране на транзита.

Да изясним – казвате, че ако Украйна реши да спре транзита на газ, Германия няма да има друг избор, освен да пусне Северен поток-2, така ли?

Не, не го казвам, но има такъв риск. Има риск Русия да пренасочи газовите потоци към Северен поток-2, към Ямал-Европа, към алтернативни тръби, които лесно ще заменят потоците, които сега минават през Украйна. И след това Русия може да започне да бомбардира украинската газова инфраструктура.

Сега не го правят, бомбардиран дистрибуционната ни мрежа, но не и транзитната инфраструктура.

Така че има и военно измерение на въпроса, което трябва да имаме предвид.