Байдън обвини Тръмп за щурма на Капитолия

Ритика Гупта, Bloomberg

10:39 | 7 януари 2022
Обновен: 13:26 | 7 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

В речта си на Капитолия президентът Джо Байдън обвини Доналд Тръмп за щурма на сградата преди година. Той каза, че бившият президент е прибягнал към насилие в опит да промени резултата от изборите, които загуби.

"Бившият американски президент създаде и разпространи мрежа от лъжи за изборите през 2020г. Той гради лъжите си с месеци, без да се позовава на факти. Той търсеше само извинение, претекст да прикрие истината. Той не е само бивш президент, той е победен бивш президент", каза Байдън.

В изявление след речта на Байдън, бившият президент Тръмп каза, че – цитирам – този политически театър е само отклоняване на вниманието от факта, че Байдън напълно се провали“.

Ню Йорк Сити се готви за първата си голяма снежна буря за зимата с над 10 см сняг. Предупреждението на синоптиците за лошо време се простират от Кънектикът до Северен Ню Джързи. Снегът се очаква късно тази вечер.

Федералният резерв планира да действа по-бързо отколкото смяташе да го направи на последното си заседание. Това показват протоколите от декемврийското заседание. Целта е да се защити американската икономика от прегряване при висока инфлация и почти пълна заетост.

Южна Африка дава сигнали как може да се развие последната фаза на пандемията по света. Броят на смъртните случаи от вълната на Омикрон стигна до пика и е само част от броя при другите варианти. Южна Африка бе първата страна, засегната от Омикрон.