Време е традиционният образователен модел да влезе в XXI век

Цветелина Камова, съосновател на „Red Paper Plane", „Бизнес старт“, 24.07.2019 г.

21:30 | 24 юли 2019
Обновен: 14:51 | 25 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Препоръчан материал
Цветелина Камова, съосновател на „Red Paper Plane", „Бизнес старт“, 24.07.2019 г.
Цветелина Камова, съосновател на „Red Paper Plane", „Бизнес старт“, 24.07.2019 г.

Образователната реформа е особено болезнена тема по родните географски ширини, но самото говорене по темата не допринася много за промяната. Вместо да стоят вкъщи и да негодуват от статуквото, Цветелина Камова и съпругът ѝ решават да дадат начало на промяната, като основат своя бизнес, наречен „Red Paper Plane“, чиято мисия е да приложи един по-различен модел на образование, насочен към децата на възраст между 4 и 10 години. В него малчуганите развиват не само академичните си умения, но и своя характер и компетенции. Съоснователката на този български стартъп разказва повече за своята идея в студиото на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Интерес към „Red Paper Plane“ проявяват основно родители и учители от чужбина, но с времето българският пазар става доминантен, тъй като семейството не съумява достатъчно добре да поддържа страницата си на различни езици, докато не натрупа нужния ресурс. Съпругът на Камова дори казва, че „не бива да забравяме, че сме двама, а имаме нужда от десет“. За да бъде свършена работата подобаващо, идеята бива развивана основно в България.

„Програмата ни за българското училище е абонаментна и за миналата година, която ни е и първата пълна, имахме 130 учители на 2000 деца в цялата страна. През 2019 г. закъсняхме с кампанията за новата учебна година и имахме три седмици, за които отворихме програмата за 100 учителя и успяхме да я напълним“.

Водеща сентенция в желанието за промяна на Камови е „успехът на всяко общество зависи от успеха на образованието“. Вглеждайки се в българската система, се вижда, че тя изостава с десетилетия от нуждите на съвременния свят.

„В нашето общество в момента образоваме с т. нар. традиционен образователен модел, който е създаден преди стотина година. Той не е бил такъв преди това. Той съществува от 100 години и е измислен, за да обслужва определена цел. Ние говорим за децата във фабриките, за заводския модел на образование. Той е фокусиран основно върху академичните умения – да пишем, да четем, да имаме някаква финансова грамотност. В момента са важни информационните и комуникационните технологии. Този модел не засяга останалите две много големи сфери, които са свързани с характера и нашите компетенции. От това страдат всички – децата, обществото и света. Масово хората, които излизат от университет, тепърва започват да развиват своите личностни умения“.

Една от мисиите, които се предлагат на семействата и децата, е изграждането на парк в три формата - малък градски, голям извън града с езеро и летен лунапарк, обяснява Камова. Децата трябва да изберат какъв да е типът парк, кой ще ходи там и какво е необходимо да се направи за целта. Това създава едно мащабно мислене у малчуганите още от ранните години на тяхното пълноценно развитие, като членове на съвременното общество.

За да научите как е започнало всичко и какви са целите пред „Red Paper Plane“, изгледайте видеото.