Новите технологии - неизменният спътник в управлението на компаниите

Владимир Рашев, съосновател на софтуерната компания "Balkan Services", Бизнес среща, 17.07.2019

21:30 | 17 юли 2019
Владимир Рашев, съосновател на софтуерната компания "Balkan Services". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Рашев, съосновател на софтуерната компания "Balkan Services". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние сме основно консултантска компания. Предлагаме технологии, но на база на тези технологии и продукти ние изграждаме решения. За да можем да ги изградим, трябва да разберем клиентските потребности и да ги пречупим през натрупания опит на консултантите и компанията. Технологиите помагат, но и често усложняват работния процес. Ако се подберат правилните за съответната компания технологии, то те се изплащат. Това заяви Владимир Рашев, съосновател на софтуерната компания "Balkan Services", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Преди малко повече от 13 години с настоящите съдружници на Balkan Services си говорихме, че може би е подходящ момент да създадем компания. Наследихме клиенти от фирмата, в която повечето съдружници преди това работеха - Унисофт България. Това доста ни помогна".

В началото единственият бизнес бе внедряването на ERP системи и съществуващи клиенти с договори за поддръжка заедно с още няколко проекта, които стартирахме. Постепенно започнахме да развиваме бизнес интелиджънс и рипортинг услугите, изтъкна гостът.

"В бизнес интелиджънс най-новите тенденции са новите технологии и продукти, които помагат за анализа на големи обеми данни. В момента е модерно да се говори за predictive analytic. Има области, в които използването на софтуер, който е една стъпка след бизнес интелиджънс, е много важно. За да може тези технологии да работят ефективно, е необходимо преди това данните да са подредени, а процесите - организирани".

Като първа стъпка е важно да разполагаш с коректните резултати на случващото се в момента, смята Владимир Рашев.

"Нашите клиенти са от сферата на ритейл и дистрибуция, производство, финансов сектор, фармацевтични компании. В момента сме фокусирани на около 80% върху пазара в България. Опитът ни от проектите в чужбина също е ценен. В България първият проблем е да спечелиш и оправдаеш доверието на потенциалния клиент. Третият важен фактор е поддръжката, след като реализираш решението. При проектите в чужбина не ни допускат да даваме идеи".