Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Софтуерните решения за фармацевтичната индустрия - комплексен и регулиран процес

Венелин Димитров, съосновател на "SoftGroup", Бизнес среща, 13.06.2019

21:30 | 13 юни 2019
Венелин Димитров, съосновател на "SoftGroup". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Венелин Димитров, съосновател на "SoftGroup". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Продуктът на SoftGroup - софтуерни решения за фармацевтичната индустрия, за да се приложи, изисква бързина, точност и контролиран и комплексен процес на действие, обхващащ машини, софтуер и комуникация с регулатора. Това заяви Венелин Димитров, съосновател на "SoftGroup", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Продуктите на компанията в началото бяха свързани с мелничарството. От ден на ден се развивахме. Вторият ни клиент бяха "КРИСТЕРА" АД, Попово. Малко по малко създадохме продукт, който да позиционираме добре в България. През 2007-2008, когато беше глобалната финансова криза, беше трудно за софтуерната индустрия, но успяхме да стабилизираме компанията заедно с единия ми партньор в момента - Мартин Георгиев. Съкратихме целия персонал, затворихме офиси, работихме от вкъщи".

Обърнахме нещата в своя полза пак със същия продукт, отчете Венелин Димитров.

"Веднага след това дойде "Актавис" Дупница като клиент, които бяха катализаторът да успеем да възвърнем фирмата. Част от продукта за мелниците и зърнобазите беше лабораторията. Отидохме в "Актавис" с нагласите, че знаем какво представлява лабораторията и можем да доставим софтуер. Ситуацията бе тотално различна".

Основната идеология на регулацията е да премахне фалшивите продукти от пазара, спомена Венелин Димитров. "От този тип индустрия най-малко засегнати като процент - 1-2%, са Европа и САЩ. Като цяло фалшивият продукт не е опасен, но когато става дума за животоподдържащи медикаменти, значи говорим за човешки живот", допълни той.

"Ние стартираме с генериране на серийни номера, описваме статуси. След това обаче тази информация трябва да се свали до пакетажните линии, където да се отпечата върху единичните опаковки. Фармацията е много регулирана и комплексна индустрия и трябва всяка операция да бъде проверена. Изисква се висока скорост. После започнахме да разбираме от електроника на самите машини".

"Предимно се финансираме сами. Добрата новина е, че имаме инвеститор - Любомир Минчев. Членове сме на „Ендевър България“", разкри още гостът.