Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Бъдещето на товарните превози е безпилотно

Свилен Рангелов, съосновател на "Dronamics", Бизнес среща, 29.05.2019

21:30 | 29 май 2019
Обновен: 11:02 | 30 май 2019
Свилен Рангелов, съосновател на "Dronamics". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Свилен Рангелов, съосновател на "Dronamics". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Dronamics се цели в недостатъчно обслужвани места и предлага доставки на пратки чрез дрон, което показва, че и България може да създаде такава ниша, каквато съществува в други държави. Това сподели Свилен Рангелов, съосновател на "Dronamics", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Идеята за Dronamics възникна, когато видяхме клипчето за дроновете на Amazon, които правят доставки. Има рискове по сигурността, къде ще кацнат пратките, както и по отношение на климата. Избрахме какво да бъде решението за някой, който няма собствен двор или живее в по-малко населено място. Може да се понесе товар от 350 кг".

Таргетираме недостатъчно обслужвани места, разстоянията извън Европа са много големи, нашият обхват е 2500 км максимум.

"Има много държави, принудени да купуват авиационно оборудване от една шепа други държави. Това е скъпо начинание. Първоначалната инвестиция бе участие в акселераторската програма на фонда за рисков капитал Eleven на стойност 25 000 евро през 2014 г.".

В момента сме 20 човека, като ¾ са инженери, отбеляза Свилен Рангелов. "Повече от година имаме няколко малки прототипа 1:4 размер, с които сме провеждали полети за тестване. Успяхме да установим ефикасността на полета. Доказахме, че нашият самолет има малка консумация на гориво", уточни още той.

За безпилотните самолети няма глобална хармонизирана регулация, изтъкна гостът.

"Една част от инвестициите, за които преговаряме сега, идват от държави като Мексико, които после ще използват нашите услуги. За да бъде релевантен за каргоиндустрията, дронът като иновация трябва да е по-евтин от съществуващите методи. Това е трудноизпълнимо и ни напомня за историята на черните лебеди. Целим да направим много бройки с много малко на брой части, за да е просто като употреба и производство".