Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Няма добра идея без добър проект

Маргарита Стипцова, съосновател на „I-Dea Consulting", „Бизнес среща“, 23.05.2019 г.

21:30 | 23 май 2019
Маргарита Стипцова, съосновател на „I-Dea Consulting", „Бизнес среща“, 23.05.2019 г.
Маргарита Стипцова, съосновател на „I-Dea Consulting", „Бизнес среща“, 23.05.2019 г.

Консултантите по европроектите са едни от най-важните хора в България, откакто страната ни е член на ЕС и започна да се възползва от финансирането на родния бизнес. Маргарита Стипцова е съосновател на „I-Dea Consulting“ и в ролята си на един от водещите консултанти в тази област разказва за професията си с всичките ѝ специфики и сътрудничество с клиентите от бизнеса. Тя е гост в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Не е добре да имаш идея без ясен проект. Визията за бизнеса е много важна. Преди всички трябва да мислиш за клиентите, как да ги привлечеш и как да отговориш на техните изисквания и очаквания“.

Най-важният принцип при обработката на един проект е да има добро партньорство между консултанта и фирмата бенефициент, смята Маргарита Стипцова. Едва тогава даден проект би стигнал до крайния успех.

„Проектите не са добра идея, когато има настоящи нужди. Ако ти трябва дадена машина в рамките на половин-една или дори две години, не е разумно да чакаш проект“.

Защо, ако един консултант е добър в своята работа, не се възползва сам от уменията си да привлече европейско финансиране? Оказва се, че това не е толкова лесно, според Стипцова. За целта е нужно много повече от познаването на европроектите и обработването на документацията по тях. Именно по тази причина бизнесът и консултантите трябва да работят в съвместно, ако искат да успеят.

Целия разговор може да видите във видеото.