Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Анимацията като средство за съхраняване на фолклорните обичаи

Димитър Петров, съосновател на "Студио Змей", Бизнес среща, 09.05.2019

21:00 | 9 май 2019
Димитър Петров, съосновател на "Студио Змей". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Петров, съосновател на "Студио Змей". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Студио "Змей" искаме да развием подхода за запазване на фолклора в анимационен вид. Процесът се състои от писане на сценарий, разработване на дизайн на персонажите. Впоследствие се разработва светът и т.н. Анимацията е една от последните фази с монтажа и финалния звуков дизайн. Това коментира Димитър Петров, съосновател на "Студио Змей", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Работейки в Cartoon Network Studios Europe - най-висшият пилотаж в сферата на анимацията, по една от големите европейски продукции, се попитах защо не съм гледал съвременни анимационни сериали, базирани на българска култура. Дори тогава филмите от този тип изграждаха усещането за една действителност, която не бе положителна. Гангстери, мафиоти, корумпирани политици – персонажи, с които не исках да се идентифицирам, бяха главните герои".

Работейки в студиото, се замислих защо не се опитам заедно с екипа си да създам анимационно студио, чийто фокус да са съвременна анимационна продукция с положителни елементи от нашата култура, уточни Димитър Петров. "Така се роди студио „Змей“. Тогава се казваше „Златната ябълка“ по името на първия проект. За да стане „Златната ябълка“ реалност, се наложи да основем студио „Змей“ чисто формално. Екипът бяхме пръснати в 6 държави", допълни той.

Първите няколко години бяха визуални разработки, разработки на бюджета и проучване, разказа съоснователят на студио "Змей". Имах досег с българския фолклор, но не бях го проучвал преди това по-подробно. Фолклорът ни е страшно богат и интересен, добави той.

"Първата ни кампания за набиране на средства за проекта имаше доста скромни цели. За първоначалната инвестиция работихме години наред със собствени средства. Първата кампания беше в размер на 400 евро, събрани от продажби на чаша и тениски с героите от сериала. Интересът бе огромен".

Пилотният епизод обединява сюжета на първите два епизода, сподели гостът. "Планът е за 13 епизода по 26 минути в първия сезон. Имаме идея за трети сезон и допълнителни филми. Съдейки досега, аудиторията ни е много широкообхватна. Най-вече хора между 18 и 36-годишна възраст, но хората на прожекциите са от 6 до 80-годишни, като винаги реакциите са много положителни. Направихме и късометражен филм „Легенда за първия кукер“. Пилотният епизод ни отне 8 месеца интензивна работа. Целият сезон трябва да отнеме година и половина. Прилагаме knowhow от Ирландия, Франция", стана ясно още от думите на Димитър Петров.