Apple влиза в лондонски съд заради предполагаема измама на 20 млн. потребители

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 11.05.2021

11:51 | 11 май 2021
Обновен: 11:53 | 11 май 2021
Автор: Надя Манова

Американската технологична компания Apple е изправена пред съдебен иск в Лондон заради твърденията, че е таксувала прекалено скъпо над 20 млн. британски клиенти за покупки в App Store – поредното правно главоболие за технологичния гигант, който се бори със съдебни дела по целия свят. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Стандартната такса на Apple от 30% е „прекомерна“ и „незаконна“, заявиха ищците в прессъобщение от вторник. Искът, подаден в апелативния съд на Лондон в понеделник, призовава британския производител да компенсира британските потребители на iPhone и iPad за годините на предполагаемо надтаксуване, посочи още той.

„Apple злоупотребява с господството си на пазара на магазини за приложения, което от своя страна засяга потребителите във Великобритания“, казва Рейчъл Кент, водещ ищец по делото и професор в King’s College London. Тя преподава и за начините, по които потребителите взаимодействат и зависят от цифровите платформи, предаде Попов.

По думите на Попов, искът, описан от Apple като „безполезен“, е подаден в седмицата, в която в рамките на щатски процес Epic Games обвини Apple, чe управлява своя пазар като монопол, накърнявайки интересите на разработчици и потребители. Отделният британски иск е фокусиран върху предполагаемата вреда, причинена на клиентите, а не на разработчиците.

По-рано през тази година Apple намали таксата си за разработчици в App Store от 30% на 15%, които генерират до 1 милион долара годишни приходи от своите приложения, както и за тези, които са нови за магазина, сподели Бойчо Попов.

Правните предизвикателства се случват в момент, в който Apple е изправена пред силна опозиция от страна на световните регулатори и някои разработчици, които твърдят, че нейните такси и други политики са несправедливи, посочи още Попов.

Целия коментар вижте във видео материала.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.