Tiktok изпревари Netflix и Youtube през април

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 26.05.2020

11:30 | 26 май 2020
Обновен: 11:42 | 26 май 2020
Снимка: Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg
Снимка: Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Без съмнение видео приложението Tiktok е новата звезда сред социалните медии. Въпреки честите критики към практиките за модерация, събирането на данни и цензурата, приложението се превърна в „любимата играчка“ на милиони деца и млади хора по целия свят. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Това се отразява и на финансовите данни: Tiktok и Douyin, китайската версия на приложението, в момента допринасят с 87 процента за приходите от продажби на китайската компания майка ByteDance Ltd. През април и двете приложения се класираха сред най-добрите мобилни приложения в световен мащаб".

Той коментира, че само през април приложенията са генерирали 10-кратен ръст на приходите до 78 млн. долара в самите приложения, изпреварвайки утвърдени имена като YouTube, Tinder и Netflix, които разчитат повече на съществуващи абонаменти.

"Китайският пазар, обслужван от Douyin, е допринесъл с 86,6% за приходите от приложението, следван от американския с 8,2%. Във всяка от версиите на приложението за стрийминг на видео, изпълнено с танцови видеоклипове и мемета, потребителите могат да закупят виртуална валута, за да харчат за подкрепа на любимите си създатели на съдържание".

Вижте целия технологичен коментар във видеото.