Ще продължи ли поевтиняването на паунда

Надпреварата за лидерската позиция на Консервативната партия във Великобритания ще бъде във фокуса на вниманието на инвеститорите през следващата седмица

09:14 | 3 юли 2016
Автор: Investor.bg
Прогнози на анализатори за представянето на британския паунд спрямо долара в края на 2016. Снимка: Bloomberg
Прогнози на анализатори за представянето на британския паунд спрямо долара в края на 2016. Снимка: Bloomberg

Британският паунд ще продължи да поевтинява спрямо долара, след като падна до тригодишно дъно в отговор на решението на британците да напуснат ЕС. Това показва проучване на Bloomberg сред анализатори, които промениха прогнозите си за представянето на британската валута след резултатите от референдума във Великобритания.

32 от общо 36 анализатори предвиждат, че паундът ще приключи годината на ниво от или под $1,30, като само двама от тях очакват да отскочи от тези нива. Медианната оценка е дори по-песимистична, достигайки нива от $1,25.

Въпреки двудневното оживление по-рано през седмицата, британският паунд все още е надолу с 11% спрямо долара, считано от 23 юни. Британската валута продължи да поевтинява спрямо долара в четвъртък и петък, след като гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни анонсира, че финансовата институция може да предприеме разхлабване на паричната си политика през летните месеци, за да се справи с негативните последици от вота за Brexit. Британският паунд изтри 3% от стойността си миналата седмица.

„Паундът ще продължи да понася ударите от решението за Brexit”, коментира Роберто Миалич, старши валутен стратег в UniCredit SpA в Милан, който понижи годишната си прогноза за представянето на паунда до $1,20.

Докато по-ниските прогнози могат да бъдат прочетени като знак за влошаване на доверието към британската икономика след вота за Brexit, то по-слабата валута и действията на Английската централна банка могат да смекчат ефектите от излизането на Великобритания от евросъюза, посочва Bloomberg. Обезценяването на паунда ще се отрази позитивно на износа, докато индексът FTSE 100 вече възвърна позиции.

Развитието в надпреварата за следващия лидер на Консервативната партия във Великобритания ще бъде във фокуса на вниманието на инвеститорите през следващата седмица.