Йената преди срещата на Г-7 в Япония

Японската централна банка може да се намеси, за да стабилизира валутните пазари

15:15 | 17 май 2016
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Японската йена се понижи с 3.5% спрямо американската валута след 18 месечния връх отбелязан на 3 май, като намали напрежението за намеса на централната банка да отслаби валутата си дни преди срещата на Г-7.

Йената отслаби позициите си, след като финансовият министър на Япония заяви, че правителството може да се намеси, за да стабилизира валутните пазари. Последният път, когато Япония се намеси на пазара, да ограничи силната йена беше след разрушителното земетресение и цунамито през март 2011.

Японският министър на финансите Таро Асо заяви, че трябва да се обсъди валутната политика на срещата Г-7, насрочена за 20-21 май в Сендай.

Групата на седемте (Г-7) е група от седемте икономически най-големи държави: Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, които заедно представляват около 65% от световния БВП.

 

"Японската централна банка не би трябвало да се намеси преди срещата на Г-7, като се има в предвид, че доларът се повишава и волатилността на пазара намалява. Доларът ще засили позициите си в края на второто и третото тримесечие.“, заяви Марк Чандлър, главен валутен стратег в Brown Brothers Harriman, в интервю за Анджи Лау, Bloomberg.

Положителните данни от САЩ за продажбите на дребно и повишаване на доверието на потребителите към американската икономика допринесоха допълнително за прекъсването на положителния тренд на японската валута.

Bloomberg Dollar Spot Index, който проследява американският долар срещу 10-те основни валутни конкуренти се повиши с близо 3% от дъното, отбелязано на 3 май.

Йената понижи стойността си 3% спрямо американската валута от 18 месечния връх, който бе отбелязан на 3 май, когато USD/JPY се търгуваше на ниво от 105,52 йени за долар.

Третата най-търгувана валутна двойка на форекс пазара USD/JPY в търговската сесия на 17 май е на ниво от 109,50 йени за долар в 15:15 часа, което е повишение от 0,45% на дневна база.