Сезонът на отчетите ужасява инвеститорите

Пазарен коментар на Сандра Килхоф, 11.04.2016

14:00 | 11 април 2016
Обновен: 18:55 | 11 април 2016
Автор: Кирил Петков
Сандра Килхоф, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Сандра Килхоф, Bloomberg - Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Банките и медодобивните компании дърпат нагоре основните европейски индекси. Италианските банки водят в печалбите при Stoxx 600. Според запознати представители на Италианската централна банка ще се срещнат с представители на големите банки, за да дискутират създаването на фонд, който да подпомогне справянето с лошите кредити.

Stoxx 600 се покачва с две трети от процента, но все още се търгува с най-ниската си оценка спрямо американските акции от над година насам.

Европейското отваряне следва след ужасяващия ден на търговията в Япония, където акциите повлякоха към загуби в Азия днес. Йената се насочи към най-дългата си печеливша поредица от 2012 година насам. Това разтревожи инвеститорите за печалбите на износителите. Търговците отвъд океана се изтеглиха от фондовия пазар в Токио, като индексът Topix спадна с 18% през 2016, което е най-тежкия спад след Италия. Ако попитате финансовия министър там, йената може да се покачи и до 100 йени за долар до края на годината.

Сега да погледнем облигациите. Доходността на германските двегодишни облигации достигна най-ниското си ниво от събранието на ЕЦБ през март, докато британските 10-годишни облигации отвориха с повишение тази сутрин. Американските 10-годишни ценни книжа видяха малка промяна тази сутрин, въпреки че хедж фондовете бяха заложили най-много срещу американските книжа от 5 месеца.

Standard Chartered иска да продаде най-малко 4,4 млрд. долара от азиатските си активи, според запознати. Банката планира да намали баланса си, след като отчете рекордни загуби.

Сезонът на отчетите започва днес и инвеститорите очакват ужасяващи резултати. Очаква се това да бъде най-лошото представяне от началото на кризата през 2009 година. Очаква се корпоративните печалби да се сринат с 10%. Акциите на Prada паднаха, след като компанията отчете спад на печалбите до най-ниското ниво от пет години насам, заради слаби заявки от Азия.