Европейските акции поскъпват на фона на признаци за успокояване на пандемията

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 06.04.2020

13:45 | 6 април 2020
Обновен: 20:51 | 3 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Европейските акции поскъпват в понеделник, насърчени от оптимизма, че смъртните случаи от коронавируса намаляват в няколко от огнищата на здравната криза. Това каза пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Stoxx 600 се повишава с 3%, воден от ръста в цените на акциите на компаниите от автомобилния, туристическия и застрахователния сектор”.

“Въпреки че коронавирусът остава основна здравна криза, смъртните случаи в Ню Йорк намаляват за пръв път, Италия също докладва за най-малкък брой на смъртните случаи от две седмици насам, във Франция жертвите на заразата са най-малко за последните 5 дни, а в Испания броят на смъртните случаи е най-нисък за последните 3 дни”, посочи Ийстън.

“Междувременно американският президент Доналд Тръмп предупреди, че предстои “много ужасяваща” фаза на пандемията, докато компаниите намаляват насоките си и преустановяват изплащанията на дивиденти заради икономическите щети от коронавируса”.

Пазарният анализатор отбеляза, че британският паунд е волатилен, след като беше съобщено, че премиерът Борис Джонсън постъпва в болница заради неотшумяващите симптоми на коронавируса.

“Йената отслабва, след като японският премиер Шиндзо Абе предприе стъпки, доближаващи страната до обявяване на извънредно положение”.

Петролът изтрива част от по-ранните си загуби след сигнали, че Саудитска Арабия и Русия имат прогрес към постигането на споразумение за намаляване на производството”, посочи още Ийстън.