Очакванията за поскъпване на европейските ДЦК растат

Доходностите по германските ДЦК приближават рекордно ниски стойности

13:55 | 30 март 2016
Обновен: 13:57 | 30 март 2016
Доходността по 10-годишните германски ДЦК
Доходността по 10-годишните германски ДЦК

Очакванията за поскъпване на ДЦК на държавите членки на еврозоната растат заради увеличените покупки на облигации на ЕЦБ. На 10 март ЕЦБ обяви, че ще увеличи обема на програмата си за изкупувания на облигации с 20 млрд. евро до 80 млрд. евро. Пълният обем на увеличените изкупувания ще бъде реализиран от април, което доведе до спад в доходностите на облигациите на страните членки на еврозоната.

Доходността по германските 10-годишни ДЦК падна до 0,147%, приближавайки се до най-ниските си нива, като Societe Generale прогнозира тя да достигне негативно равнище от -0,05%. Спадът в доходностите на ДЦК на страните членки на еврозоната се дължи на очакванията по-голяма част от изкупувания от ЕЦБ да е държавен, макар че към изкупуваните облигации като възможност за ЕЦБ бяха добавени и корпоративни.

Питър Шафрик, директор за лихвената стратегия в Royal Bank of Canada в Лондон, каза, че очакванията на пазара са от увеличението от 20 млрд. средно 5 млрд. евро да бъдат насочени към сектора на корпоративен дълг, а останалите 15 допълнителни млрд. евро отново към сектора на държавния дълг.

Единствената страна в Европа с негативни доходности по 10-годишните ДЦК към 30 март е Швейцария, където те са на ниво от 0,4%.