Европейските акции поскъпват до най-високите си нива от 2016 г.

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 24.03.2020

15:04 | 24 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции поскъпват днес, след като достигнаха най-ниските си стойности от 2016 г. насам. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Индексът FTSEMIB в Италия се повишава с над 5.5%, докато германският DAX отбелязва почти 6-процентен ръст. Това са и два от най-добре представящите се пазари в Европа”.

“Акциите на компаниите от всички индустриални групи се търгуват с повишения, като книжата на петролните и газови производители поскъпват с близо 12%”, посочи още Потс. Той отбеляза, че това се дължи на последните мерки на Федералния резерв и на надеждите на инвеститорите, че САЩ и Саудитска Арабия ще успеят да постигнат споразумение за ограничаване на производството.

“Акциите на застрахователните и технологичните компании също напредват”, добави пазарният анализатор.

Потс коментира и някои от последните данни за еврозоната.

“Общият PMI индекс спада от 51.6 пункта, отчетени през февруари, до 31.4 пункта според предварителните данни”, отбеляза той.

“Правителствените лидери и централните банки в региона се намесиха с масивни стимули. Мерките обаче най-вероятно няма да предотвратят дълбока рецесия тази година”.

“Bloomberg Economics очаква икономиката на еврозоната да се свие с 3.1% през първото тримесечие и с 2.4% през второто”, посочи още Потс.