Дерик: Не бих заложил срещу хонконгския долар

Коментар на Саймън Дерик, главен валутен стратег BNY Mellon

13:36 | 16 март 2016
Обновен: 13:38 | 16 март 2016
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Главният валутен стратег от BNY Mellon Саймън Дерик коментира пред Bloomberg състоянието на китайската икономика и валутните инвестиции, които счита за подходящи.

Натискът в Китай е много по-нисък спрямо нивото му през януари. Валутните резерви на страната се понижиха с почти $100 млрд. през януари, докато през февруари понижението беше в размер на едва $20-$30 млрд. Не видяхме и сериозни изтичания на капитали. Не мисля, че ще има нови изтичания на капитали от Китай, а Китайската народна банка иска валута, която е по-свободно плаваща и волатилна, като стойността ѝ трябва да се направлява спрямо кошница от валути, а не само спрямо долара. Не мисля, че ставаме свидетели на възобновяване на слабостите в Китай. Въпросът е каква позиция да се заеме на пазара по отношение на Китай.

Много анализатори, които са идвали, са казвали: „Ако вярвате в данъка Тобин и в това, че Китайската народна банка няма да позволи поевтиняване на юана, трябва да вземете предвид и още доста индикатори“. Вие съгласни ли сте и по-добре ли е да се заеме къса позиция в някоя друга валута, като рингита, бата или рупията и да търгувате срещу него по този начин?

Най-важното нещо, което не бих направил, е да се замеся в инвестиции в хонконгския долар. Виждал съм много хора по време на кариерата ми да залагат срещу фиксирания курс на хонконгския долар.

Странно е, че го споменахте, защото сме на живо и съм готов с нещо, което подготвих по-рано. Това е движението на хонконгския долар. Връщаме се чак до 2003, кръговете маркират най-големите ръстове във волатилността. Хората залагаха на това, че фиксираният валутен курс на хонконгския долар ще падне. Сега отново се намираме в тази ситуация.

Да, въпросът е, че от време на време се получават тези увеличения във волатилността и тя е движена от Китай, както и от политиката на Фед. Тогава виждаме тези движения да се появяват. Аз обаче не мисля, че има смисъл да се залага срещу това, фиксираният курс винаги е устоявал и могат да го поддържат колкото дълго искат.

Какво остава тогава?

Единствената валута, която е отговорът е австралийският долар. Това е валутата, която повече от всяка друга отразява възходите и слабостите на Китай през последните години.

Но австралийският долар поевтиня силно.

Да, но фактът, че той се възстановява от февруари насам, ни казва много, защото може би има възстановяване в настроенията. Може би това е най-верният индикатор.