London Stock Exchange и Deutsche Boerse официално обявиха сливането

Сливането на двете най-големи борси в Европа се оценява на 30.5 милиарда долара

12:00 | 16 март 2016
Автор: Магдалена Иванова
London Stock Exchange и Deutsche Boerse официално обявиха сливането

Deutsche Boerse и London Stock Exchange се споразумяха за сливането на двете най-големи борси в Европа. Сделка, която ще създаде гигант на Стария континент в сферата на търговията. Съперниците конкуренти имат все още шанс да провалят плановете на DB, докато се изчака официалното решение и благословията на регулаторните органи. Почти е сигурно, че от Интерконтинентал (Intercontinental Exchange) ще атакуват предложението на DB с по-атрактивно предложение.

Акционерите на Лондонската борса ще притежават 45.6% от разширената група, докато тези на Deutsche Boerse останалите 54.4%. Това се казва в официално изявление от днес, 16 март.

Първото официално съобщение за предварителната сделка излезе на 23 февруари. Двете компании са оценявани на 30.5 милиарда долара. От преговарящите борсови оператори заявяват, че икономиите от синергията ще възлизат на 450 милиона евро годишно, след приключване на сделката. Практиката обаче показва, че ефектът от синергията се усеща след първата или втората години от обединението, според данни на Блумбърг.

Това е третият опит на германската борсова група за придобиване на LSE за последните 16 години. Първите опити се провалиха през 2000 и 2005 г. Договореното сливане ще бъде най-мащабната сделка на между пазарни оператори след ноември 2013 г., когато Intercontinental Exchange купи NYSE Euronext.

Договорената сделка ще изстреля моментално разширената група във върха на класацията сред борсовите оператори, присъединявайки се към CME Group, Intercontinental Exchange и Hong Kong Exchanges & Clearings.

Англо-германският алианс ще има надмощие в Европа, което ще му позволи развитие към Азия и САЩ. Новата компания ще бъде определяща при дериватната търговия в Европа и OTC договорите. Отделно индексите Euro Stoxx 50, FTSE100 и DAX ще бъдат обединени под една шапка.