Как големите банки могат да манипулират валутния пазар?

Павел Николов, ръководител „Международни финансови пазари“ в „Евро-Финанс", Бизнес старт, 05.08.2019 г.

10:20 | 5 август 2019
Павел Николов, "Евро-финанс"
Павел Николов, "Евро-финанс"

Британската кантора Ѕсоtt+Ѕсоtt предяви cъдeбeн иcĸ за един млрд. британски лири за големи манипулации на валутните пазари. Oтвeтници ca пет големи бaнĸи - Ваrсlауѕ, Сіtіbаnk, ЈР Моrgаn, RBS и UВЅ.

Валутният пазар е на практика най-големият от всички пазари и там големите институционални играчи като банки и хедж фондове търгуват и вършат спекулации, което е и част от бизнеса им. В основата на проблема е т. нар. „Лондонски фиксинг“, който се изчислява към момента на затваряне на лондонския пазар, към 18 часа българско време. Цената, на която са сключени сделките в последната една минута, се определя като "медианна", и това е цената, която служи за оценка на огромно количество активи. Затова и този курс се манипулира. Банките правят масирани разпродажби в последната минута, което предизвиква падане на курса на дадената валута. Това обясни Павел Николов, ръководител „Международни финансови пазари“ в „Евро-Финанс", в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"Банките могат да правят т.нар. „фронтрънинг“, нещо което е забранено при търговията с акции. Във валутната търговия банката може да продаде дадена валута преди да изпълни продажбата на клиента си и да свали цената и" каза още Николов за ситуацията около съдебния иск.

Границата между спекулации и манипулации е премината. Не е проблемът във „фронтрънването“, а в споделянето на тази информация и с Н-брой други банки, които също участват в това. Ако го прави един играч (банка), тя носи риск. Пазарът е толкова голям, че ако няма съглашателство с други участници, трудно може с поръчка от няколкостотин милиона да бутнеш цените в желаната от теб посока. И другият проблем е, че това става в промеждутък от една минута, което е било забелязано от много потърпевши, каза още гостът

Този валутен курс се определя за оценка на активите, а върху тази оценка ежемесечно се определят например таксите за управление на много фондове. Санкциите на Европейската комисия са наложени за абсолютно същото нещо, за манипулации в периода 2008-2013 г.

 

Николов коментира и последните движения на форекс пазара, като обърна внимание, че британската лира е в несигурна ситуация от момента, в който мина референдумът за Брекзит през 2016г. Докато няма и яснота какво точно ще се случи, посоката като цяло остава надолу. Ако има ново споразумение, може да има и корекция нагоре. Промяната в лихвите на ФЕД се отрази добре на щатския долар. Сигналът на Федералния резерв беше, че това е по-скоро еднократно действие, отколкото цикъл от намаляване на лихвата. Най-вероятно понижение на лихвите ще се случи и в Еврозоната, коментира гостът. Това ще се отрази на еврото с леко поевтиняване. Турската лира остава в сферата на политиката. Там валутния курс се контролира от властите.

Повече вижте във видеото.