Пазарите в Азия са в очакване на заседанието на Фед

Пазарен коментар на Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, Бизнес старт, 18.06.2019

08:00 | 18 юни 2019
Обновен: 08:09 | 18 юни 2019
 Снимка: David Moir/Bloomberg
Снимка: David Moir/Bloomberg

Азиатският основен индекс отчита съвсем лек ръст след 4 дни на спад, а пазарите са в режим на изчакване, докато очакваме тази седмица сигнал от Фед за приближаване или отдалечаване от разхлабване на паричната политика през юли, коментира пазарната ситуация Софи Камарудин в предаването "Бизнес старт" с водещи Живка Попатанасова и Христо Николов.

"Протоколите от юнското заседание на централната банка на Австралия индикират по-голяма вероятност от допълнително лихвено съкращение. Това оказва натиск върху австралийския долар", посочи Камарудин.

Йената се усилва по-близо към границата от 108 за долар, докато гуверньорът на централната банка на Япония Курода отбеляза, че рисковете пред световната икономика клонят надолу преди решението за политиката на институцията.

На капиталовите пазари виждаме умерени ръстове, като акциите в Хонконг надграждат възстановяването от понеделник, докато градът отваря отново правителствените офиси след масовите протести в неделя. Китайските акции се колебаят на фона на ниски обеми. Акциите в недвижимите имоти поевтиняват в Шанхай при нови данни. Ръстът на цените на нови жилища в Китай се е ускорил миналия месец, след като стимулите са усилили търсенето в по-малките градове.