Японските трейдъри имат много за наваксване след 10-дневната ваканция

Пазарен коментар на Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, „Бизнес старт“, 07.05.2019 г.

07:46 | 7 май 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Азиатските акции се търгуват разнопосочно, като японските и южнокорейските поевтиняват при възобновяване на търговията. Индексът Nikkei 225 се понижава с над 1%, докато трейдърите се връщат на работа от 10-дневна почивка и са изправени пред доста за наваксване, коментира Софи Камарудин в традиционния си пазарен коментар на азиатските борси.

Разпродажбата обаче не е толкова крайна, като също налице са финансови отчети. Акциите на Sony поскъпват силно при добри печалби, а тези на Softbank също отчитат поскъпване при съобщения, че компанията може би обмисля първично публично предлагане на своя Vision Fund, предава Камарудин.

По-слаби резултати обаче изтеглят надолу книжата на Komatsu и Fujitsu. В Сеул индексът Kospi задълбочава спадовете си от четвъртък, докато корейският вон поевтинява до свежо двугодишно дъно, продължава коментара си анализаторът.

Акциите в Австралия и Нова Зеландия отчитат повишения при залози за лихвено съкращение. Миннодобивните компании отчитат ръстове в цената на акциите си в Сидни при поскъпване на желязната руда, каза Камарудин.

В Шанхай акциите поскъпват след най-големият срив от над 3 години, който изтри почти половин трилион долара пазарна стойност от китайските капиталови пазари. Продължават търговските преговори при заплаха за по-високи лихви, които да влязат в сила в петък. Тук в Хонконг индексът Hang Seng е в леко повишение, като фармацевтичните и енергийните акциите водят в ръстовете по сектори, завършва Софи Камарудин.

Видео от анализа вижте по-горе.