Марио Драги и Марк Карни ще оценяват финансовите рискове от Brexit

Великобритания се надява на решения за банките и застрахователите след излизането на страната от ЕС

12:35 | 28 април 2018
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейската централна банка и Английската централна банка ще изготвят оценка на заплахите, които Brexit ще създаде за финансовите услуги. Не трябва да се очаква обаче работната група да намери решение на проблемите, пише Bloomberg.

Излизането на Великобритания от ЕС застрашава деривативни контракти за трилиони долари и застрахователни политики за десетки милиони, които според британските регулатори биха могли да бъдат отхвърлени, тъй като компаниите може да изгубят способността си да изпълняват споразуменията си с клиентите. Ето защо Великобритания призовава за координирано законодателно решение, което да предотврати сътресението на пазарите. Европейският съюз отхвърли исканията за законодателна поправка, заявявайки че банките и застрахователите трябва да решат проблема сами.

Комисарят по въпросите на финансовите услуги Валдис Домбровскис каза, че частният сектор трябва да поеме водещата роля в гарантирането, че съществуващите договори могат да продължат и няма да се стигне до проблеми, когато Великобритания напусне ЕС.

„Засега не виждаме доказателства, че повечето въпроси не могат да бъдат решени от самия частен сектор“, каза Домбровскис във вторник.

Преговорният процес между Лондон и Брюксел е в ход, а според Великобритания работната група, създадена по инициатива на ЕК и британското министерство на финансите, ще бъде начин за намиране на решения, които да позволят на банките и застрахователите да продължат съществуващите договори и след напускането на Великобритания.

Европейците са по-сдържани, като според тях групата ще се концентрира върху анализа на рисковете и ще остави законодателните поправки на политиците, твърдят източници, запознати с въпроса.

Работата на групата ще е отделно от преговорите за Brexit, става ясно от съобщение на британското правителство. Тя ще се ръководи от председателя на ЕЦБ Марио Драги и председателя на АЦБ Марк Карни, но отвъд това се знае малко. Членовете й, както и работните заседания не са уточнени. И с по-малко от година до излизането на Великобритания от ЕС не е ясно за какви анализи ще има време.