Русия ще спира търговията при срив на рублата

Целта е да бъдат предотвратени резките колебания при търговията с руската валута

10:04 | 22 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Московската фондова борса е разработила схема, която ще позволи на централната банка да спре валутната търговия при големи флуктуации в стойността на руската рубла. Това коментира управляващият директор на валутния пазар на Московската борса Игор Марич, цитиран от Investor.bg.

Целта на схемата е да бъдат предотвратени резките колебания при търговията с руската валута.

Подобен механизъм има по отношение на търговията с ценни книжа на пода на борсата, уточнява Марич. При големи колебания в цената на акциите за 30 минути се спира търговията с тях, а постъпилите през това време оферти се обработват, след което ръководството на борсата определя единна цена, на която да се осъществява предложените сделки в периода, в който е била ограничена търговията с ценните книжа.

За разработването на схемата и за валутния пазар се заговори още през пролетта на 2015 г. Идеята беше изоставена временно, но от началото на тази година стойността на рублата отслабна заради резкия спад на цената на петрола на международните пазари.

От началото на годината стойността на долара се е повишила с малко над 12 рубли до 85,99 рубли за един долар. Единната европейска валута поскъпна с малко над 13 рубли до 93,70 рубли за едно евро.

Значителното поевтиняване на руската национална валута ще направи необходимо преразглеждане на макроикономическата прогноза и основните параметри в бюджета на Руската федерация през тази година.

Междувременно стана ясно, че гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина е отменила визитата си в Давос. Тя трябваше да участва в сесията "Дилемите пред глобалната задлъжнялост", която ще се проведе на 22 януари. От пресцентъра на банката са потвърдили информацията, но причината за отказа на гуверньора да пътува до швейцарския курорт не се споменава.