Саудитска Арабия забрани късите позиции срещу риала

Банките в страната няма да могат да залагат за девалвация на валутата

15:51 | 20 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Stephen Hilger/Bloomberg News
Снимка: Stephen Hilger/Bloomberg News

Саудитска Арабия нареди на банките в страната да спрат да позволяват залози за девалвация на валутата, посочват пред Bloomberg пет души, запознати с въпроса.

Новината идва на фона на спекулациите, че най-големият износител на петрол в света няма да бъде в състояние да поддържа фиксирания курс на риала към долара след спада на приходите. В тази връзка валутната агенция на Саудитска Арабия нареди на кредиторите да спрат продажбата на опционни форуърдни договори върху риалa. Директивата, издадена по време на среща на 18 януари в Рияд, се отнася за местните банки и клоновете на саудитските банки в чужбина.

Страните с валути, фиксиран към курса на долара, като Саудитска Арабия и Хонконг, са под нарастващ натиск от страна на спекулантите. Според валутните търговци вече е твърде скъпо за властите да продължават да защитават валутните курсове на фона на ръста на щатската валута. Залозите за обезценяване на риала достигнаха най-високото си ниво от две десетилетия през януари. Централната банка на кралството отказа коментар по темата.

Петролът, който е основен източник на приходи за кралството, е на повече от 12-годишно дъно. Това принуди Саудитска Арабия да намалила публичните разходи. Спадът на „черното злато“ идва и в момент на нарастващо напрежение между сунитите, държавата и шиитското мнозинство от Иран, което застрашава геополитическата стабилност в региона.