Руското злато е в ръцете на непознати фирми след напускането на JPMorgan и HSBC

Руските доставки сега се насочват към места като Обединените арабски емирства, Хонконг и Турция, където няма ограничения

11:50 | 3 май 2023
Обновен: 11:50 | 3 май 2023
Автор: Еди Спенс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Тъй като руското злато е изключено от западните пазари, малко известни компании се заемат да помогнат на златото от страната да намери нови купувачи.

Руските кюлчета се превърнаха в табу след нахлуването в Украйна, а миналото лято бяха блокирани от страните от Групата на седемте и от забраните за внос на Европейския съюз. Това създаде голямо главоболие за огромната златна индустрия на Русия - собственият ѝ пазар не може да поеме метала, добиван всяка година, на стойност 20 млрд. долара, което оставя централната банка или чуждестранните купувачи да поемат останалата част.

Оттогава десетки логистични фирми и търговци, които са малки играчи в сектора на златото, са поели търговията с руски кюлчета, сочат данни на фирмата за проследяване на търговията ImportGenius, базирани на данни на руските митници за шестте месеца до август. И вместо огромни пратки да отиват в Лондон, където да се съхраняват в трезорите на водещи банки за злато като JPMorgan Chase & Co. и HSBC Holdings Plc, руските доставки се насочват към места като Обединените арабски емирства, Хонконг и Турция, където няма ограничения.

Това е още един пример за това как световната търговия със суровини се пренасочва след войната в Украйна. Санкциите на Г-7 и ЕС забраняват вноса на руско злато на собствените им пазари и забраняват на базираните в тях компании да го търгуват на други места. Но на фирмите в други държави все още е позволено да търгуват с руския метал поради липсата на вторични санкции, така че няма предположение, че се нарушават някакви правила.

Световният транспорт на благородни метали се доминира от охранителни компании като Brink's Co. и Loomis, които спряха да превозват руски кюлчета след началото на войната.

Оставащата празнина е запълнена от компании като VPower Finance Security (Hong Kong) Ltd., която твърди, че превозва пари в брой и злато за някои от най-големите китайски банки. През периода март-август 2022 г. тя е обработила руски златни пратки за над 300 млн. долара през Хонконг, сочат данни на ImportGenius.

Това е малка част от руското злато на стойност 1,2 млрд. долара, доставено на JPMorgan само през първите два месеца на 2022 г., което подчертава предизвикателството да се продават големи обеми веднага след началото на войната. Но новите канали за продажба помагат, а добивните компании Polymetal International Plc и Polyus PJSC успяха да изтеглят непродадените запаси, които натрупаха през първата половина на 2022 г.

Дестинация на износа

ОАЕ се превърнаха в главната нова дестинация за руското злато, като за шестте месеца до август там са изнесени над 500 млн. долара. Повечето купувачи са базирани в Дубай, който отдавна е център за търговия с благородни метали между Изтока и Запада. Данните сочат, че Paloma Precious DMCC, търговец с офиси в свободната зона на Дубай, е внесъл 109 млн. долара.

Al Bahrain Jewellers LLC, друг търговец със седалище на пазара за злато, е внесъл злато от Русия на стойност над 50 млн. долара. Металът е доставен чрез базираното в Абу Даби дъщерно дружество на Open Mineral AG - търговска фирма, основана от бивши ръководители на Glencore Plc, чиито основни акционери са държавният инвестиционен фонд Mubadala Investment Co.

Изглежда, че някои дубайски търговци нямат голям специализиран опит в областта на благородните метали. Actava Trading DMCC, която внесе руско злато за около 25 млн. долара през август, се описва като търговец на зърнени култури, фокусиран върху Черноморския регион.

Paloma и Open Mineral отказаха да коментират данните. VPower, Al Bahrain Jewellers и Actava не отговориха на имейли и телефонни обаждания с молба за коментар.

Турция се превръща в друга ключова дестинация, като през периода март-август през летището в Истанбул преминава руско злато на стойност около 305 млн. долара, сочат данните на ImportGenius.

Настъпиха промени и в това кой извършва транзакции в Русия. Преди износът на страната беше доминиран от големи кредитори като ПАО "ВТБ" и ПАО "Сбербанк", но санкциите срещу тях доведоха до това, че по-малките банки поеха по-голям контрол. Добивните компании и рафинериите също започнаха да играят по-голяма роля в доставките.

Руската централна банка също купува, като през последната година е закупила около 1 млн. унции. Санкциите, наложени от САЩ върху валутните резерви на Русия, я подтикнаха да търси алтернативи на долара.