Акциите поскъпват, доларът се понижава, тъй като опасенията за банките намаляват

Търговците на суапове оценяват около 50% вероятност Федералният резерв да повиши лихвените проценти с четвърт пункт на следващото си заседание

10:11 | 28 март 2023
Обновен: 10:49 | 28 март 2023
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции се покачиха, фючърсите на американските акции се повишиха, а доларът се понижи, тъй като страховете от по-широко заразяване от банковите сътресения отслабнаха.

Измерителят на азиатските акции се покачи с около 0,6%, като референтните индекси се повишиха в Хонконг, Австралия и Япония. Европейските фючърси също спечелиха.

Търговците предпазливо се насочват към рискова позиция, докато тревогите в банковия сектор намаляват. Финансовите компании водеха търговията на Уолстрийт в понеделник, като производителите на енергия също спечелиха. Технологичният Nasdaq 100 завърши сесията с 0,7% по-ниско, ограничавайки двуседмичен аванс.

Доходността на двугодишните държавни облигации падна обратно под нивото от 4% в търговията в Азия, след като скочи с 23 базисни пункта в понеделник. Настроенията от сесията в САЩ преминаха към търговията в Австралия и Нова Зеландия, където лихвите по държавния дълг се покачиха.

Измервателят на силата на долара падна за втори ден. Йената се засили, след като кабинетът на Япония одобри използването на част от средствата от бюджета за фискалната 2022 г. за мерки за смекчаване на въздействието на инфлацията.

„Тъй като това е инфлационно, това оказва натиск върху Банката на Япония да се оттегли от политиката си за отрицателни лихви по-рано, отколкото по-късно“, каза Мат Симпсън, старши пазарен анализатор в City Index. „Можем също да сме свидетели на търговията с репатриране на йени, при която големи корпорации преместват средства обратно в Япония преди края на фискалната година на 31 март.“

Междувременно търговците на суапове оценяват около 50% вероятност Федералният резерв да повиши лихвените проценти с четвърт пункт на следващото си заседание. Те продължават да очакват рязко облекчаване след това, като цените предполагат, че лихвеният процент ще се понижи до около 4,2% през декември, което е спад спрямо прогнозите от около 4,9% през май.

Не всички са съгласни.

„Виждаме, че големите централни банки се отдалечават от подхода „каквото е необходимо“, спирайки повишенията си и навлизайки в по-нюансирана фаза, която е по-малко свързана с безмилостна борба с инфлацията, но все пак такава, в която не могат да намалят лихвените проценти“, според BlackRock Investment Institute.

Някои инвеститори на пазара остават нащрек за сигнали за рецесия по-късно тази година, тъй като Фед и други централни банки може да бъдат принудени да приложат по-високи за по-дълго време повишения на лихвените проценти, за да укротят инфлацията.

Главният стратег на JPMorgan Марко Коланович каза, че първото тримесечие „вероятно ще отбележи връхната точка за акциите тази година“, препоръчвайки на инвеститорите да останат в защитни позиции.

Една от най-известните мечки на Уолстрийт, стратегът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън също беше предпазлив по отношение на акциите, като каза, че прогнозите за печалбите и оценките трябва да се понижат.

На други пазари азиатските акции, свързани с цифровите валути, паднаха след спада на биткойн. Токенът падна с 2,7% в понеделник, след като Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ заведе дело срещу Binance Holdings Ltd. за предполагаемо нарушаване на правилата за търговия и деривати. Биткойн спадна леко във вторник.

Петролът се стабилизира, след като в понеделник поскъпна с около 5% и така отчете най-голямото дневно рали от октомври. Златото се колебаеше.