Ще намери ли Русия нови купувачи за петрола си след ембаргото на ЕС

Ембаргото от 5 декември ще доведе до изтеглянето на около 1,3 млн. барела дневно от европейския пазар

14:55 | 15 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Русия не оправда очакванията за срив в производството на петрол след нахлуването си в Украйна. Но Москва ще трябва да удвои усилията си за намиране на нови купувачи, ако иска да задържи същите нива на добив през следващите месеци, пише Bloomberg.

След като спадна непосредствено след офанзивата през февруари, руското производство се възстанови през последните три месеца, тъй като вътрешното рафиниране се разрасна, а азиатските клиенти се включиха, за да поемат доставките, отбягвани от западните купувачи. Въпреки това предстоящата забрана на Европейския съюз за повечето руски суров петрол, както и нарастващото икономическо забавяне, ще нанесат удар върху производителите в страната.

"Руските петролни компании се наслаждават на красотата на летния сезон - нарастващото вътрешно търсене и липсата на санкции от страна на ЕС им позволиха да увеличат производството си", казва Виктор Катона, ръководител на отдела за анализ на петрола във фирмата за данни Kpler. "Когато погледнем към близкото бъдеще, това със сигурност ще се промени."

През юли руският добив на суров петрол и кондензат достигна най-високата си стойност по време на войната - около 10,8 млн. барела на ден. Обемът може да спадне до около 10,5 млн. дневно, когато забраната на ЕС започне да действа през декември, каза Катона. Анализаторите от Rystad Energy AS очакват около 10,1 млн. барела дневно до края на годината, докато Международната агенция по енергетика очаква спад от около 2 млн. барела дневно до началото на 2023 г.

Руското министерство на енергетиката не коментира прогнозите си за бъдещото производство с наближаването на ограниченията на ЕС.

Ембаргото, което ще се прилага за вноса по море на суров петрол и за повечето доставки по тръбопроводи от 5 декември, ще доведе до изтеглянето на около 1,3 млн. барела дневно от европейския пазар, сочат оценките на МАЕ. На 5 февруари ще последва забрана за внос на петролни продукти, която вероятно ще намали вноса с още 1 млн. барела дневно, съобщи МАЕ.

Много традиционни купувачи вече отказват да приемат руски барели, което кара Москва да продава на клиенти в Азия, често със значителна отстъпка. Тази година Русия е увеличила морските си потоци от суров петрол към региона с почти 800 000 барела дневно, според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg.

Според анализаторите на Kpler, Rystad и московската BCS Global Markets обаче страната не може да разчита, че Азия ще поеме всички свободни барели след влизането в сила на забраната на ЕС, тъй като регионът вече е наситен с руски суров петрол.

Загуба на руския добив, равна на целия му настоящ износ по море за Европа, е най-лошият сценарий и е малко вероятно да се осъществи, казва Сергей Вакуленко, независим експерт с повече от 25 години опит в руската петролна индустрия. Той очаква, че търговците в световен мащаб ще се стремят да намерят купувачи за допълнителните руски обеми, като се има предвид недостигът на свободен производствен капацитет на други места.

Вакуленко смята, че руският добив ще остане приблизително непроменен до края на годината, което се споделя и от Кирил Бахтин, старши анализатор по нефт и газ в Sinara Bank.

"Очакваме повече или по-малко стабилно производство на руски течни въглеводороди в размер на 10,8 млн. барела на ден до февруари 2023 г.", благодарение на успешните усилия за пренасочване на петрола от Европа към Азия, каза Бахтин.

Морският износ на Русия напоследък се понижи от пролетния си връх, но производителите на петрол бяха подкрепени от ръста на вътрешното рафиниране на фона на по-високото сезонно търсене на горива в страната и чужбина.

През пролетта руските производители успяха да намерят купувачи за своя мазут в Близкия изток, след като САЩ наложиха собствена забрана. Но търсенето в този регион може да намалее със застудяването на времето, което ще ограничи възможностите на Русия да изнася продукта, каза Михаил Турукалов, главен изпълнителен директор на базираната в Москва компания Commodities Markets Analytics LLC.

През студените месеци Русия също така не разполага с логистичен капацитет, необходим за голямо увеличение на износа на мазут, каза Турукалов.

"Тази зима преработката на петрол в Русия едва ли ще успее да нарасне достатъчно, за да компенсира очаквания спад на износа на петрол", каза той.