Южна Корея „затяга колана” и съкращава националния бюджет за първи път от десетилетие

Като част от усилията министрите и заместник-министрите ще трябва да върнат 10% от заплатите си на правителството

14:15 | 14 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Южна Корея ще намали държавния си бюджет за първи път от 13 години през 2023 г., тъй като азиатската държава се стреми да свие разходите си на фона на нарастващите лихвени проценти в световен мащаб, съобщи Bloomberg.

Правителството ще "намали значително" националните разходи за 2023 г. спрямо тазгодишните 679 трилиона вона (521 млрд. долара), заяви финансовият министър Кюн-Хо в събота. Южна Корея увеличава държавните разходи всяка година от 2010 г. насам, особено при управлението на бившия президент Мун Дже-ин, който встъпи в длъжност по време на пандемията.

"Затягаме колана", каза той. "Предишната администрация имаше много дългове, а ние не можем да правим това".

Откакто встъпи в длъжност през май, президентът на Южна Корея Юн Сук Йол се стреми да съкрати разходите и да увеличи данъчните приходи, а централната банка на Корея повиши основните лихвени проценти четири пъти през тази година до 2,25%. Инфлацията в страната се ускори през юли и управителят на централната банка посочи по-рано този месец, че е възможно да има повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта.

Финансовият министър предупреди за "рекорден спад" на публичните разходи и заяви, че общата емисия на държавни облигации също ще намалее, без да посочва цифри. Като част от усилията министрите и заместник-министрите ще трябва да върнат 10% от заплатите си на правителството, каза той.

Изглежда, че инфлацията в Корея наближава своя връх, който според министърът на финансите е около 6%.

"Някои хора казват, че инфлацията може да достигне 7%, но аз не мисля, че това ще се случи, освен ако не се случи огромно бедствие”.