Балансът на петролните пазари е напрегнат

Засилващите се опасения, че задаващата се рецесия ще подкопае потреблението, доведоха до понижение на цените

12:00 | 7 юли 2022
Обновен: 14:02 | 7 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на петрола се колебаеха, като се насочиха към дълбока седмична загуба, тъй като инвеститорите преценяваха опасенията, че потенциално глобално забавяне ще намали търсенето на енергия, спрямо признаците за все още свити пазари.

Американският бенчмарк West Texas Intermediate се търгуваше за над 98 долара за барел, което е с повече от 9 % по-ниско тази седмица. През последния месец засилващите се опасения, че задаващата се рецесия ще подкопае потреблението, доведоха до понижение на цените, въпреки че пазарът продължава да показва признаци, че доставките в момента остават ограничени.

Отстъплението на петрола означава, че най-важната суровина в света е изоставила по-голямата част от печалбите, наблюдавани след нахлуването на Русия в Украйна, което издигна американския бенчмарк над 130 долара за барел през март. Нарастващият инфлационен натиск накара Федералния резерв да затегне агресивно политиката си, което от своя страна подхрани очакванията, че може да се стигне до рецесия, която да намали търсенето. Тази динамика до голяма степен засенчи опасенията за ограничаване на предлагането.

"Няма много рационални оценки", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Опасенията може да не приключат, но могат да се отместят, когато ограниченията в предлагането отново излязат на преден план. Балансът на пазара е напрегнат."

Пазарите на петрол остават в бичи модел, при който краткосрочните цени са по-високи от по-дългосрочните. Спредът за незабавна доставка на Брент - разликата между двата най-близки договора - беше 3,57 долара за барел, в сравнение с 2,43 долара за барел преди месец.

Въпреки това финансираният от индустрията Американски петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 3,8 млн. барела през миналата седмица, включително и в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома, според хора, запознати с широко наблюдаваните данни. Официалните данни за запасите ще бъдат представени по-късно в четвъртък.

WTI с доставка през август спадна с 0,1% до 98,46 долара за барел в Лондон. Контрактът се колебаеше между печалба от 0,9 % и загуба от 2 %. Брент с доставка през септември поевтиня с 0,2% до 100,50 долара за барел на борсата ICE Futures Europe.

Междувременно САЩ и техните съюзници са обсъждали опити за ограничаване на цената на руския петрол между 40 и около 60 долара за барел, според запознати. Съюзниците проучват няколко начина за ограничаване на приходите на Русия от петрол, като същевременно сведат до минимум въздействието върху собствените си икономики.

Търговците следяха и развитието на ситуацията в Китай, най-големия вносител на петрол в света. В Шанхай бяха регистрирани най-много случаи на заразяване с коронавирус от края на май насам, което засили опасенията, че финансовият център може да се опита да увеличи ограниченията, за да спре инфекцията, което може да навреди на търсенето на енергия.