ЕЦБ ще изкупува облигации, за да ограничи сътресенията в сектора и инфлацията

Пазарните сътресения принудиха ЕЦБ да ускори работата по нова схема за изкупуване на облигации, за да ограничи доходността

17:06 | 28 юни 2022
Обновен: 20:07 | 28 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка вероятно ще изтегли парични средства от банковата система, за да компенсира евентуални покупки на облигации с цел ограничаване на разходите по заемите на задлъжнелите държави от еврозоната, съобщи Reuters, като се позова на неназовани източници.

Доходността на облигациите на Италия и други задлъжнели държави се повиши, след като ЕЦБ разкри плановете си да спре изкупуването на дълг и да повиши лихвените си проценти за първи път от повече от десетилетие следващия месец, за да се бори с галопиращата инфлация.

Пазарните сътресения принудиха ЕЦБ да ускори работата по нова схема за изкупуване на облигации, за да ограничи доходността. Това я поставя в трудното положение да повиши разходите по заемите за еврозоната като цяло, като същевременно ги ограничи за някои от по-слабите ѝ членове.

За да избегне това очевидно противоречие, ЕЦБ обмисля да съчетае новата схема за изкупуване на облигации с търгове, на които банките могат да вложат парични средства в ЕЦБ срещу по-изгоден лихвен процент от обичайния лихвен процент по депозитите, казаха източниците.

Това ще позволи на ЕЦБ да "стерилизира" покупките на облигации по новата схема, като повтори седмичните си операции за "поглъщане на ликвидност" отпреди десетилетие. При тях на банките се предлагаше лихвен процент до този на операцията по рефинансиране на ЕЦБ, тогава 0,25%.

Според Мартинс Казакс, член на управителния съвет на ЕЦБ, "стерилизацията" за обезсилване на стимулиращия ефект от покупките на облигации "трябва да бъде част от инструмента". Инструментът "трябва да бъде предпазна мярка", която да се използва само при спешна необходимост, каза Казакс, цитиран от Bloomberg. 

За разлика от преди десетилетие, през последното десетилетие ЕЦБ създаде 4,48 трлн. евро  излишни резерви в банковата система чрез множество стимули, което създава широко пространство за маневриране.

Планираното решение би било и по-удобно от продажбата на облигации от държави с по-ниски разходи по заемите, като например Германия, тъй като това вероятно би довело до загуби за местната централна банка.

Гуверньорът на Италианската централна банка Игнацио Виско намекна за подобен ход по-рано този месец, когато заяви, че ЕЦБ няма нужда да продава облигации, за да стерилизира покупките си, а вместо това може да работи с лихвените проценти.

Новата схема, насочена към борба с финансовата фрагментация между държавите от еврозоната, ще бъде представена на заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ на 21 юли.

Подробностите все още се уточняват, но тя би трябвало да бъде съпроводена от слаби ограничения за държавите бенефициери, като например изискването те да спазват икономическите препоръки на Европейската комисия.

Тази седмица ръководителите на ЕЦБ се събраха в Синтра, Португалия, за своя годишен форум.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи на форума днес, че банката ще активира в петък средствата за изкупуване на облигации, които е заделила като първа линия на защита срещу евентуална криза на дълговите пазари. 

Прилагането на "гъвкавост" при разпределянето на реинвестициите от пандемичния портфейл на ЕЦБ за изкупуване на облигации на стойност 1,7 трилиона евро има за цел да ограничи неоправданите сътресения в държавните облигации, тъй като лихвените проценти се вдигат от рекордно ниски нива, за да се ограничи безпрецедентната инфлация. 

Нетните покупки по отделна програма за изкупуване на активи също ще приключат в петък, което може да изложи някои от най-задлъжнелите държави в еврозоната на спекулативни атаки от страна на инвеститорите.