UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Електрическите скутери Lime ще навлязат и в други български градове

Петко Анчев, оперативен директор на Lime за България и Гърция

20:05 | 19 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Поведението на потребителите се промени - електрическите скутери бяха забелязани като алтернатива на градския транспорт, както от нашите съществуващи клиенти, така и от новите поради здравните рискове от концентрацията на много хора на едно място. Това заяви Петко Анчев, оперативен директор на Lime за България и Гърция, в предаването "Update" с водещ Бойчо Попов.

За осем месеца функциониране в България компанията има 30 хиляди регистрани потребители, които средно пътуват по около 9 минути и са преминали общо разстояние от 150 хиляди километра. По думите на госта падменията не е попречила на търсенето на споделен тип услуги, напротив - ускорила е процесът.

"Поведението на съществуващите ни клиенти в глобален апсект наистина се промени - времето за пътиуване с електрическите ни скутери се увеличи с 30%. Но отчитаме и засилване на услугата в по-крайните квартали спрямо центрланите части на градовете, което се дължи най-вече на липсата на туристи и дистанционния начин на работа.  Също така отчетохме и увеличение на потреблението с 50% в следобедните часове преди час пик."

"Временното прекратяване на дейностите на Lime се оказа правилния ход, особено за София, където прогнозите за 50% спад по време на извънредната обстановка се оказаха правилни", заяви Петко Анчев. Той обясни, че компанията е успяла да извърши ефикасно вътрешно преструктуриране, което й е позволило да предложи по-ниски конкурентни цени и да адресира нарастващия сегмент на клиенти, търсещи целодневна услуга, с абонамент.

"От една страна, беше необходимо да окажем съдействие на властите не само в България, а в чужбина, по контролиране и превенция на заразяване. Единствената държава, където оперираме и останахме активни беше Южна Корея, понеже ситуацията там беше различна".

По отношение на придобиването на компанията за електрически велосипеди Jump Петко Анчев заяви, че в момента се използва флотилията от велосипеди в Европа, но е в процес на обсъждане кога ще бъдат достъпна и тази услуга в България.

"През следващите седмици ще станат ясно кои са другите големи български градове, където смятаме да разширим услугите си. Същевременно, течат преговори за разширяване в Западните Балкани, но това реалистично може да стане по-късно тази години или началото на следващата"

Целия разговор с оперативен директор на Lime за България и Гърция може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Update" може да видите тук