UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Почти 100% от слушалките за хората с увреден слух са направени чрез 3D принтиране

Проф. Георги Тодоров, Технически университет, София, UpDate, 29.02.2020

20:03 | 29 февруари 2020
Проф. Георги Тодоров, Технически университет, София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Георги Тодоров, Технически университет, София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти 100% от слушалките за хората с увреден слух са направени чрез 3D принтиране. Това каза проф. Георги Тодоров, Технически университет, София, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

„Мястото на България по отношение на 3D технологията е водещо спрямо околните страни. Причините са няколко, основното е, че една от първите системи на Балканите беше внесена у нас през 2003 г.“, отбеляза Тодоров.

Той коментира приложението на 3D технологията, като посочи, че то е възможно във всички области.

„3D технологията променя изцяло парадигмата на производство, позволявайки да се създават всякакви сложни форми. Това отваря нови хоризонти пред създателите на индустриални продукти, дизайн и изкуство“, каза Тодоров. Като друго голямо нейно предимство той изтъкна концентрирането на всички операции в една.

По повод мястото на 3D принтирането в медицината експертът заяви, че пациентите в България все повече ще могат да използват най-новите и модерни технологии в областта на имплантите. „У нас технологията вече се прилага и в областта на денталната медицина“, отбеляза той.

По думите на Тодоров процесът по 3D принтиране има висока екологичност.

„Има много малко отпадъчни продукти, почти целия материал отива директно за изделието“, заяви той.

„Потенциалът е по-добър – по-малко загуби на материал, по-чиста технология на производство“.

Според Тодоров предстои тепърва технологията да навлиза в индустрията. Той отбеляза, че тя, разбира се, има и своите недостатъци, включително високата себестойност на производството и необходимостта от довършителни операции, които поне за момента все още се изпълняват ръчно.