Задава ли се китайско икономическо цунами?

Проф. Красимир Петров, икономист, Boom&Bust, 26.02.2017

21:30 | 26 февруари 2017
Автор: Investor.bg
Проф. Красимир Петров, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Красимир Петров, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайският юан не е стабилизиран, а отливът на капитали за последната година достига $1 трлн., като през последните месеци продължава да се ускорява. Китайската централна банка губи резерви с главоломни темпове, тъй като китайците вече усещат, че кризата е на ръба. Това коментира икономистът и преподавател по икономика и финанси проф. Красимир Петров в ефира на Boom&Bust с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев. 

По думите му голямата нестабилност в Китай обаче идва по линия на кредитната експанзия. "Преди финансовата криза от 2008 кредитната експанзия в САЩ достига между $2-3 трлн. В момента кредитната експанзия в Китай е с темпове от около $6 трлн.", коментира икономистът, допълвайки, че кредитирането в Китай расте с 2-3 до 4 пъти по-бързо в сравнение с темпа на растеж в САЩ. 

За последните шест месеца Китай генерира повече кредит, отколкото САЩ, Европа и Япония взети заедно, а само за януари Китай отчита по-висок ръст, отколкото е записан общо за целия свят, подчерта икономистът. 

Проф. Петров коментира още доколко здравословен е ръстът в периферни на Китай възникващи пазари, сред които е и Камбоджа. Според икономиста в дългосрочен план подобни страни ще се окажат в затруднено положение заради проблемите, които съпътстват Китай. 

Вижте повече във видеото: