Как да сравняваме икономиката на България днес с тази от 1988?

Явор Алексиев в Invest/Or?, 04.02.2018

21:15 | 4 февруари 2018
Автор: Кирил Петков
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Сравнението само на обеми на производство на отделни стоки в различни периоди в развитието на икономиката е много подвеждащо. Това каза Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика, в предаването Invest/Or? на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивелина Петрова. Много е важно какво се крие зад тези обеми и какъв е източникът на богатството в една икономика.

Гостът коментира годишния доклад за икономическо развитие и политики в България на БАН с фокус "Пътят към ЕС и равносметка от първите 10 години".  

Годишният доклад на БАН е един далеч нелишен от аналитични достойнства документ, каза Алексиев. По думите му основният проблем, който се откроява с аналитичния подход, е в основната тема на доклада - европейският път на България и оценка на първите 10 години.

"Това, което колегите са направили е да разгледат статистическите годишници от  1989 година с данни от 1988. Там, в началото на тези годишници, има едни таблици "Важни за България продукти" и те са взели тези таблици, извадили са продуктите и са направили съпоставка с размера на производството в последващи периоди. Проблемът идва от там, че икономиката през 1988 и тази, която имаме в наши дни е с коренно различна структура. Огромна част от добавената стойност на сегашната българска икономика се генерира в сектора на услугите и когато правим директни сравнения между два несравними периода, се получават едни апокалиптични сравнения".

Ако направим обратното сравнение - между важните за българската икономика днес продукти и производството им през 1988 година, ще стигнем до извода, че днес сме много по-развити. Последното е факт, но за него може да се съди по съвсем други показателни, вместо например колко грамофона сме произвели днес и колко преди 30 години. 

"Това, което липсва като констатация в доклада на БАН, е основното - че сблъсъкът с пазарната конкуренция след промените показа, че специализираната тясно в рамките на СИВ българска икономика и български производства, не са достатъчно конкурентоспособни - качествени и достъпни - за да спечелят, не само джоба на европейския, но и на българския потребител"

Кои са секторите на икономиката, които са и кои ще бъдат двигатели на ръст в България?

Вижте повече във видеото.