Повечето хора нямат нужда от трета доза ваксина

Екип от международно признати учени публикува статия, в която казва, че е много по-важно първо да се ваксинират всички, а чак след това да мислим за трети дози

08:15 | 14 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Повечето хора нямат нужда от трета доза ваксина

Ваксините срещу Covid-19 работят достатъчно добре, че повечето хора все още не се нуждаят от трета booster доза, каза реномирана група учени от цял ​​свят в доклад, който вероятно ще подхрани дебата за това дали да се поставя и трета игла ваксина.

Правителствата би било по-добре да се съсредоточат върху имунизирането на неваксинираните и да изчакат повече данни за това кои бустери и в какви дози биха били най-ефективни, твърдят авторите, които включват двама видни експерти на Американската администрация по храните и лекарствата, твърдят в медицинското списание The Lancet. Те базират оценката си на широк спектър от наблюдения на терен, както и на данни от клинични тестове.

„Нито едно от проучванията не е предоставило достоверни доказателства за значително намаляване на защитата срещу тежко боледуване“, пишат авторите. Възможно е също така да има допълнителни рискове от странични ефекти, ако третите бустър дози бъдат въведени твърде рано или твърде широко.”

Докладът бе създаден, тъй като повечето държави с достатъчно доставки на ваксини обсъждат дали да се разпределят дози и за бустерни дози ваксини за подсилване на имунитета и потенциално да помогнат за спиране на разпространението на по-заразния вариант Делта. САЩ планират да пуснат бустерни инжекции от 20 септември, въпреки че планът все още се нуждае от одобрение от Федералната агенция по храните и лекарствата, както и Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Учените в никакъв случай не са единодушни по темата за бустерите. Дори леко намаляване на ефикасността срещу разпространението на ковид може да натовари здравната система и „следователно няма подход, който да е „универсален за всички “, каза Азра Гани, председател по епидемиология на инфекциозните болести в Imperial College London.

Правителственият консултативен съвет на Великобритания скоро ще препоръча дали да се продължи с широкото използване на трета доза ваксина. Великобритания, както и много други страни от Европейския съюз вече предлагат бустери на тези със силно отслабена имунна система. Европейската агенция по лекарствата също преглежда данните от партньорството на Pfizer Inc.-BioNTech SE и от Moderna Inc.

Сред учените зад статията в списание Lancet са Марион Грубер, която ръководи Службата за изследване и преглед на ваксините на FDA, и нейният заместник Филип Краузе. И двамата заявиха, че ще се оттеглят от позициите по-късно тази година. Грубер и Краузе бяха двама от група служители на FDA, които миналата година отблъснаха натиска от страна на администрацията на Тръмп да ускори разрешаването на ваксините срещу Covid-19.

Сумия Сваминатан от Световната здравна организация, Ана-Мария Хенао-Рестрепо и Майк Райън също работиха по прегледа. СЗО се противопоставя на широкото използване на бустери, като казва, че би било по-разумно за общественото здраве да се съсредоточим върху имунизацията на тези, които все още не са получили никакви ваксини, дали поради настроенията срещу ваксините в страни с достатъчно резерви, или защото те живеят на места с малък достъп до ваксини.

В направените досега проучвания ваксинацията е била средно 95% ефективна срещу тежко боледуване, включително срещу по-заразни варианти като делта, и повече от 80% ефективна за предотвратяване на каквато и да е инфекция, установява докладът. Дори в страни с висок процент на ваксинация, неваксинираните хора са тези, които стимулират предаването на вируса и които са с най-висок риск да се разболеят тежко, установи проучването.