Кредит за крипто? Все повече рискуват

9 от 10 финансови консултанти в UK не препоръчват инвестицията в криптовалути и "meme stocks"

13:50 | 18 юни 2021
Обновен: 13:51 | 18 юни 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

14% от купувачите на криптоактиви са теглили кредит за целта, убедени, че ще получат голяма възръщаемост, според скорошно проучване във Великобритания, пише BBC. Данните провокираха реакция от местния регулатор.

Financial Conduct Authority (FCA) предупреждава притежателите на крипто, че инвестицията им носи сериозен риск от загуби. Смята се, че 2.3 млн. пълнолетни жители на Обединеното кралство са инвестирали вече в криптоактиви, най-вече под формата на криптовалути. Впечатляващите вариации в стойността привличат много от тях, като регулаторът посочва, че 47% от инвеститорите миналата година са смятали вложението си за хазартно, докато тази година делът на убедените в риска е спаднал до 38%. Малко над половината вече смятат да купуват допълнително, показва проучването.

Лейт Халаф, финансов анализатор в AJ Bell обаче предупреждава, че има тъмна страна, която прозира в цифрите, подсказваща, че все още има потенциал за широк негативен ефект върху потребителите.

„Крайната волатилност и неясната дългосрочна перспектива пред крипто означава, че вложенията могат да бъдат изличени, оставяйки кредитополучателите с нищо, освен техния дълг.“

В същото време повече от 9 от 10 независими финансови консултанти (IFA) в страната никога няма да препоръчат криптовалутите или т.нар. ”meme stocks”, показва проучване на Opinium от тази седмица, посочва Ройтерс.

„Meme stocks” се наричат компаниите, стойността на чиито акции расте единствено заради внимание от социалните медии. Те и криптовалутите привлякоха доста инвестиции на дребно в годината на пандемията. Професионалните инвеститори и инвеститорите на дребно възприеха по-широко криптовалутите тази година, идентифицирайки ги като средство хеджиране срещу инфлацията, вероятен бъдещ метод на плащане и възможност за бърза печалба.

И все пак 93% от независимите финансови консултанти никога не биха препоръчали да се инвестира в криптовалути, докато 95% никога не биха го направили за meme stocks, показва анкетата, базирана на извадка от 200 IFAs в Обединеното кралство. Около 91% от консултантите биха били обезпокоени, ако клиентът им заяви, че влага в който и да е от тези активи, което предполага дълбоко вкоренени тревоги на фона на голяма нестабилност и повишено внимание от страна на регулаторите.

Въпреки това една трета от консултантите отчитат увеличен интерес към криптовалути от клиенти тази година, а 14% - към meme stocks, показва анкетата.

Биткойнът, най-голямата криптовалута, се срина с около 40%, откакто достигна рекорд от близо 65 000 долара през април, но все още нараства с 40% през 2021 г. По-малките криптовалути, като етер, също са нестабилни, предизвиквайки предупреждения от централните банки и регулаторите, че инвеститорите могат да загубят парите си.

Търговците на дребно са вложили толкова пари в meme stocks през последните две седмици, колкото в пика на безумното рали GameStop през януари, казаха анализатори от Vanda Research миналата седмица.