Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност и социално изключване

Мариана Писарска, директор "Политики за децата" в Националната мрежа за децата, член на Управителния съвет на Eurochild - Европейската мрежа за правата на децата, в „Бизнес старт“, 01.06.21

13:54 | 1 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Бизнесът може да обърне внимание на области, в които се развиват професионалните и индивидуални интереси на децата. 


Това заяви Мариана Писарска, директор "Политики за децата" в Националната мрежа за децата и член на Управителния съвет на Eurochild - Европейската мрежа за правата на децата, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Иванов.


В началото на тази седмица започна програмата за отличаване на компании, които подкрепят децата и тяхното развитие. Първите три компании ( А1, „Лидл“ и „Уникредит Булбанк“) вече получиха своя сертификат “Компания – приятел на детето”, разказа Писарска и сподели, че има голям интерес сред бизнеса.

„Фирмите се ангажират в своите кампании, продукти и отношение към служителите си да проявяват най-висока отговорност по отношение на благосъстоянието на децата. Това може да се отнася за баланс между свободно и работно време, подкрепа за образователните цели на децата, отдих“, каза Писарска.
Според нея децата имат нужда и от летни стажове и сезонна работа, стига те да са в области, които са интересни за тях и им помагат за бъдещата професионална реализация.


„Компаниите биха могли да развиват такива области, в които децата да могат да стажуват.“


Българското законодателство е достатъчно добро, за да ограничава експлоатацията на деца и ученици на работното място, уточни Писарска и добави, че до организацията не са достигали подобни сигнали.

Експертът посочи и негативните тенденции през последните десетилетия, срещу които работи Националната мрежа за децата.


„Всяко трето дете в България живее в риск от бедност и социално изключване – това са над 400 хил. деца. Всяко трето няма подходящи обувки за сезона, учебни или спортни пособия. Основната причина за това е, че родителите нямат достатъчно добри доходи", каза Писарска.

 


Запитана за работата на националната мрежа в условията на пандемия, Писарска сподели, че това допълнително е затруднило действията на над 130-те нейни членове. „Световна тенденция е гражданските организации, които се занимават с деца, да бъдат нападани в обществото, и това може да се види и в България. В условията на пандемия хората се организираха помежду си и имаше много спонтанна подкрепа на нуждаещите се деца“, допълни тя.


„По отношение на мерките за децата и за родителите държавата не показа мащаб и амбиция да реагира адекватно на изключително трудната ситуация. Традиционно, държавата имаше хаотични действия и не с фокус върху децата и семействата“, смята Писарска.


„От години работим със Столична община по въпроса с недостига на места в детските градини. Трябват гъвкави мерки – политиците да се обърнат към бизнеса и компаниите, собственици на имоти и сграден фонд и да постигнат договореност – в Европа има такива примери.“


Според експерта е имало негативи в дистанционното обучение в училищата в условията на пандемия, особено като баланс между учене и забавление. “В същото време това бяха месеци, в които и децата, и учителите се обучаваха в дигиталното общуване и работа, което бе положителен ефект,“ отбеляза тя. 


Писарска коментира и предложението на служебното правителство 30 хиляди ученици и педагогически персонал да почиват една седмица и да посещават туристически забележителности из България.


„Не знаем официално какви са критериите за подбора на учениците, които ще участват. Не смятам, че това е най-добрата мярка. Има преплитане на социалния елемент – да помогнем на деца, които имат нужда от такъв отдих, на учители също, а и да помогнем на икономиката. Може би трябва Министерски съвет да помисли малко повече над тази мярка. Трябва да са помисли как всички деца да имат достъп до качествен отдих и почивка“, заключи тя.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.