Емитирането на дълг ще зависи от събираемостта на приходите

Асен Василев, служебен министър на финансите

14:38 | 14 май 2021
Обновен: 14:51 | 14 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

България продължава работа по пътя към приемане на еврото, съобщи министърът на финансите Асен Василев на брифинг на 14 май 2021г.

Екипът на Министерството на финансите ще работи и по евентуален нов дълг, който ще зависи от изпълнението на приходната част на бюджета.

Данъчната администрация ще следи за събираемостта, особено "които потребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или от оперативните програми".

Откъс от брифинга на Асен Василев, министър на финансите в служебното правителство, 14 май 2021г за данъците, дълга и пътя към еврозоната.

Събиране на данъци

"Фокусът ще бъде върху фирми, които потребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или от оперативните програми и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси.

Данните от НАП показват, че за периода 2017-2020г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, а 45% не са събрани.
Начислени са 4, 029 млрд лв вземания с ревизии и са събрани 2,252 млрд лв.

Евро

За еврозоната, както знаете, ние сме в ERMII и трябва да се довърши процесът по пълна интеграция. Там има направени работни групи с БНБ и европейските институции.

Те трябва да вървят с много активна дейност през лятото и есента, за да може процесът да приключи успешно, за да имаме пълна готовност. И да се подготви след това националния план за приемане на еврото.

Дълг

Помолил съм колегите да имаме готовност, да започне подготовката за дългови емисии. Дали ще се наложи емитирането на дълг зависи от изпълнението на приходите и съответно разходите на бюджета.

Както знаете, по бюджетна рамка е заложено до края на годината да се емитират още мисля 3,7 млрд .. Ако трябва за изпълнение на Закона за бюджета, те ще бъдат емитирани.

Ако не трябва - няма да бъдат емитирани.

Трябва обаче да имаме готовност, защото така ва процедура отнема 1-2 месеца".