Меркел изключи обрат в имиграционната политика

Канцлерът иска обмен на информация, онлайн сигурност и контрол над продажбата на оръжия в интернет.

16:59 | 28 юли 2016
Автор: Иван Николов
Канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в Bundespressekonferenz в Берлин, 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Канцлерът на Германия Ангела Меркел на пресконференция в Bundespressekonferenz в Берлин, 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел изключва промяна в имиграционната политика на страната. Нападенията от последните дни, в които бяха замесени кандидати за убежище в Германия няма да ни откажат да приемаме бежанци, каза Меркел на 28 юли 2016. Тя предложи нови мерки за подобряване на сигурността, съобщава ББС.

Сред тях са обмен на информация, онлайн сигурност и контрол над продажбата на оръжия в интернет.

 

Защита за бежанците

Меркел, която прекъсна лятната си отпуска, за да говори пред пресата в Берлин каза, че кандидатите за убежище, които са извършили нападенията са застрашили страна, която ги е приела, но настоя, че хората, които бягат от преследвания и война имат правото да бъдат защитени.

Канцлерът каза, че Германия „ще отстоява принципите си” и ще дава убежище на нуждаещите се.

По повод нападенията във Франция, Белгия, Турция, САЩ и други страни, Меркел каза, че „табутата на цивилизацията” са нарушени с цел „разпространение на страх и омраза между култури и религии”.

Меркел каза, че „освен организираните терористични атаки, ще има нови заплахи от престъпници, все още непознати на силите за сигурност”.

„Имаме нужда от нова система за предупреждение, така че властите да проверяват при кандидатстване за убежище дали няма някакви проблеми”.

Почти преди една година Меркел произнесе прочутата си реч, в която каза на германците:

"Ние можем да го направим" (wir schaffen das).

Тя имаше предвид справяне с предизвикателствата, свързани с приема на стотици хиляди бежанци в страната

"Преди 11 месеца казах в същата тази зала, че Германия е силна страна. Постигнахме толкова много. Можем да го направим. Преди 11 месеца не казах, че ще бъде лесна работа", каза Меркел на 28 юли 2016, цитирана от DW.

Германия преживя седмица на последователни нападения – от 18 до 24 юли 2016.