Nokia променя стратегията си и се насочва към 5G пазара

Компанията намали очакванията си за финансовите резултати за следващата година

13:46 | 29 октомври 2020
Обновен: 13:46 | 29 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Nokia Oyj заяви, че ще направи "каквото е необходимо", за да настигне конкурентните производители на телекомуникационно оборудване при въвеждането на следващото поколение безжични технологии, пише Bloomberg.

Пека Лундмарк, който зае поста главен изпълнителен директор на 1 август, ще се откаже от стратегията на предшественика си Раджеев Сури, която той нарече „от край до край“, се казва в изявление на финландската компания в четвъртък. Стратегията на Сури е имала за цел да предостави на клиентите цялостна мрежова система от физическо оборудване, като антени и оптични кабели до софтуер и други услуги.

Nokia вече ще има „по-целенасочен подход“, казаха от компанията, допълвайки, че ще насочат още повече инвестиции към следващото поколение безжични технологии.

Акциите на компанията поевтиняват с 18%, след като Nokia отчете продажби, които се разминаха с очакванията на анализаторите и намалиха перспективите за 2020 г.

„Загубихме пазарен дял от един голям клиент от Северна Америка и вярваме, че трябва да увеличим допълнително инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, за да гарантираме лидерство в 5G. Всъщност решихме, че ще инвестираме всичко необходимо, за да спечелим в 5G надпреварата“, каза Лундмарк. 

Нови възможности

Конкурентът на Nokia Samsung спечели сделка за 6,6 милиарда долара за предоставяне на 5G безжични решения на Verizon Communications.

"Това представлява „значителна конкурентна загуба за Nokia“, предвид връзката на компанията с Verizon", каза анализаторът Саймън Леополд миналия месец.

Компанията, базирана в Еспоо, Финландия, се стреми да догони конкурентите си Ericsson AB и Huawei Technologies след досегашните предизвикателства на пазара за 5G и проблемите около интегрирането на Alcatel-Lucent, която беше придобита през 2016 г. Nokia отчете продажби през третото тримесечие на стойност 5,29 милиарда евро (6,21 милиарда долара), което е под прогнозите на анализаторите за 5,42 милиарда евро.

Лундмарк заяви в разговор с репортери, че компанията е в добра позиция да се възползва от забраните за някои доставчици. Все повече правителства поставят ограничения или категорични изключвания на съоръжения, произведени от Huawei.

„Някои от геополитическите тенденции отварят нови възможности“, каза Лундмарк по време на разговор с репортери. По думите му безопасността и сигурността на мрежата и надеждността на доставчика са изключително важни, това ще бъде все по-важно в бъдеще.

Nokia замрази дивидентите си преди година, за да насочи повече пари за научноизследователска и развойна дейност и заяви, че изплащанията вероятно ще се възобновят, след като нетната й разполагаеми наличности се подобри до около 2 милиарда евро. Nokia приключи последното тримесечие с нетни разполагаеми наличности от 1,9 милиарда евро.

„Нашата цел е да се подобрим в съответствие с нуждите на нашите клиенти и с това да увеличим отчетността, да намалим сложността и да подобрим ефективността на разходите“, се казва в изявлението на Лундмарк. 

Nokia понижи перспективите си заявявайки, че се очаква да има по-ниски резултати на фона на свиващ се пазар. 

През следващата година компанията очаква коригиран оперативен марж в диапазона от 7% до 10%, разминавайки се с оценката на анализаторите от 10,6%. За 2020 г. оценката е за понижаване на печалбата на акция от 20 до 26 евроцента в сравнение с очакваните по-рано от 20 до 30 цента и коригиран оперативен марж от 8% до 10%, в сравнение с по-ранните прогнози за от 8% до 11%.

Nokia ще обяви допълнителна информация относно предстоящите промени в стратегията на 16 декември и на Деня на капиталовите пазари на 18 март.

„Не се съмнявам, че потенциалът на Nokia е значителен, дори ако изпълнението на това обещание ще отнеме време“, каза Лундмарк. „Очакваме да стабилизираме финансовите си резултати през 2021 г. и да постигнем постепенно подобрение и постигане на нашата дългосрочна цел след това.“